SARAJEVO

Projekat: Azil za pse od 20 miliona maraka bit će u Rakovici

( F. Fočo). Predložena lokacija budućeg centra za pse u Gladnom Polju

Piše: A. TABAK

24.2.2018

Fondacija ''Dogs Trust'', u saradnji s Općinom Ilidža, planira sredinom ove godine početi izgradnju centra za udomljavanje pasa ukoliko dotad pronađu adekvatnu lokaciju za gradnju. 

Kako nam je kazao šef predstavništva Fondacije ''Dogs Trust'' u BiH Anel Bećirović, izgradnju centra vrijednog 20 miliona KM finansirat će Fondacija, dok Općina ima zadatak da pronađe lokaciju i pribavi potrebne dozvole. 

Riješiti odnose

- Općina nam je predložila lokaciju u Gladnom Polju u Rakovici, mi smo je prihvatili. Nadam se da će uspjeti riješiti imovinskopravne odnose. Također, radi se o parceli od 80 duluma, a nama je potrebno samo 25 - rekao je Bećirović i dodao da se nada da će do polovine godine sve procedure biti okončane da bi mogli početi s gradnjom.




Bećirović: Finansijer je Fondacija

Ističe da će po prestanku javno-privatnog partnerstva zemljište i centar ostati u vlasništvu Općine Ilidža te da će imati priliku uposliti 40 do 50 radnika.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža (OV) Muhamed Omerović potvrdio nam je da imaju jednu lokaciju u Gladnom Polju za potrebe centra.

Druga lokacija

- Radi se o zemljištu kojim raspolaže Zemljoradnička zadruga Ilidža. Ukoliko bude zakonskih prepreka kada je riječ o ovoj parceli, mi nećemo moći to prevazići. Ali ako OV kao organ odlučivanja bude mogao dodijeliti taj lokalitet, mi ćemo to uraditi, ako ne, onda ćemo biti prinuđeni tražiti drugu lokaciju - rekao je Omerović.



Omerović: Imamo jednu lokaciju

Ulica bez pasa

Bećirović nam je kazao da bi se u centru udomljavali psi o kojima vlasnici više ne mogu brinuti, kao i lutalice te da bi konačno imali ulice bez pasa.

- U centru bi se radila i procjena pasa, a dolazile bi porodice koje bi ih željele udomiti. Psi obično ne provode puno vremena u našim centrima jer smo u stanju vrlo brzo naći im adekvatnu porodicu - rekao je om.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.