SARAJEVO

Djeca s poteškoćama u razvoju još neće poći u vrtić

Vlada i Ministarstvo još nisu dali saglasnost da primimo nastavno osoblje, tako da još ne možemo angažirati nikoga, rekao Kadrić

Prostorije u Novom Sarajevu u kojima bi trebao biti vrtić

Piše: F. Sa.

4.3.2018

Iako je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, s ministrom Elvirom Kazazovićem (SDA) na čelu, obećalo da će djeca s poteškoćama u razvoju u vrtić krenuti početkom marta, to se neće desiti. Predviđeno je da vrtić bude organiziran kroz ustanovu Centar „Vladimir Nazor“, u prostorijama u ulici Kemala Kapetanovića u Novom Sarajevu, a radit će se po pravilima Udruženja građana za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju (EDUS).  

 

Kadrić: Nedostaju nastavnici

Prenose namještaj

Kako nam je rekao direktor Centra Mersudin Kadrić, za vikend planiraju završiti uređenje budućeg vrtića, ali imaju problem s nedostatkom kadra.

- Vlada i Ministarstvo još nisu dali saglasnost da primimo nastavno osoblje, tako da još ne možemo angažirati nikoga. Treba nam oko 30 uposlenika. Trebalo bi biti upisano oko 150 djece. Prvo bi trebala krenuti djeca koja sada pohađaju vrtić u školi “Vladislav Skarić“, odakle ćemo prenijeti i namještaj. Pribavit ćemo i nekog namještaja, jer ćemo tek iduće sedmice raspisati tender za nabavku namještaja koji je prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju - kazao je Kadrić.


Insanić-Jusufović: Nema smisla

S druge strane, predstavnica roditelja EDUS-a Fatima Insanić-Jusufović istakla je da zna da je objekt u kojem će biti vrtić okrečen, da još ima problem zbog registracije vrtića i da se prikuplja namještaj po raznim institucijama.

Parcijalna rješenja 

- Došli su na ideju da se 10 edukatora koji su radili u ''Mjedenici'' prebace u „Vladimir Nazor“ i ''na mišiće'' navuku 15 ljudi s biroa koji nisu nikad vidjeli EDUS-ov program. Insistiraju da vrtić krene u ponedjeljak, makar za 20 djece, a konkurs nije raspisan. Ovo je, žargonski rečeno, odron što rade u Ministarstvu i nema smisla jer sve guraju pet do 12 i navrat-nanos rade parcijalna rješenja - kazala je Insanić-Jusufović.

Pripremaju uvjete 

Resorni ministar Kazazović rekao je da pripremaju uvjete da djeca mogu krenuti u vrtić. Također, tvrdi da traže način kako će angažirati nastavno osoblje te da rade sve po zakonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.