SARAJEVO

Građani se plaše da neće imati dobar pristup Južnoj longitudinali

Mještani razočarani tribinom

Piše: F.Sa.

7.3.2018

Izrada Regulacionog plana ''Švrakino Selo – Mlakve'' i nastavak gradnje Južne longitudinale kroz općinu Novi Grad bila je tema sinoćnje javne rasprave. Organizirali su je u punoj sali općinske zgrade predstavnici Gradske uprave i Zavoda za planiranje i razvoj KS. Mještani naselja Ankes i Švrakino Selo okupili su se sinoć u nadi da će dobiti objašnjenja od nadležnih kuda će prolaziti trasa Južne longitudinale i na koji način će biti riješeno saobraćajno uključivanje više od 10.000 stanovnika ovih naselja.

Gradnja pothodnika

Građanima se obratio odgovorni planer Zavoda koji je radio na izradi Regulacionog plana Faruk Muharemović, koji je istakao da se izradi plana pristupilo u februaru 2015. godine te da su uvažavali urbanistički plan grada Sarajeva 1986.-2015. godine i zatečeno stanje izgrađenosti i opremljenosti na terenu.

Međutim, mještane nije zanimalo na koji način je izrađen plan i koliko dugo se radio, već kako će gradnja saobraćajnice utjecati na njihove živote.

Mještanin Safet Ćutuk tražio je da se građanima objasni kuda trasa Južne longitudinale tačno prolazi kroz ulicu Safeta Hadžića i kako će biti riješene priključne saobraćajnice prema naseljima.

Damir Zgodić istakao je da u mjesnoj zajednici Staro Hrasno imaju mnogo problema u tri ulice te je tražio mogućnost da se na trasi izgrade pothodnici da bi djeca i građani sigurno mogli dolaziti do škole na Čengić-Vili.

Velika rasprava nastala je nakon što Zufer Mirvić, stručni saradnik za saobraćaj iz Zavoda, nije znao konkretno objasniti kako idu saobraćajni priključci glavne trase Južne longitudinale na ulice Vrbovsku, Fočansku, Udarničku...

- Pretpostavljam da će to biti riješeno kružnim tokovima, vjerovatno će biti planiran kružni tok. Ako idete iz pravca grada, okrenut ćete se i vratiti zbog lijevih skretanja - kazao je Mirvić.

 

Građani ispred mape tražili odgovore

Postavljena pitanja

Međutim, nakon njegove izjave, nastala je pobuna jer na mapi koja je predstavljena građanima nije bilo ucrtanih kružnih tokova.

Agnes Alomerović istakao je da se neko na tribini ne snalazi - mještani ili predstavnici vlasti, koji trebaju objasniti plan. Građanima nije bilo jasno zašto su došli na raspravu jer im nadležni nisu mogli odgovoriti na postavljena pitanja.

Sugrađanin Edin Ukić istakao je da u Fočanskoj i Mojmilskoj ulici trebaju pothodnici, kao i u Vrbovskoj, radi sigurnosti pješaka, s molbom da im se ne prekida veza s Otokom, kojoj naselje Aneks najviše gravitira, a posebno je naglasio da su iz Zavoda došli nespremni te da ne znaju ništa objasniti.

Sugrađanka Aiša Šehić istakla je da tribina nije pripremljena kako treba, jer su ljudi došli da dobiju odgovore kuda se tačno širi ulica Safeta Hadžića, gdje će biti priključci, kružni tokovi, gdje će se graditi i kome će saobraćajnica ići pored prozora.

 Htjeli prekinuti tribinu

Među građanima se moglo čuti da je tribina bruka, a nakon burnih rasprava, dio mještana je otišao, dok su oni koji su ostali stajali u redovima ispred mape da bi dobili objašnjenja. U jednom trenutku predstavnica Gradske uprave istakla je da će prekinuti tribinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.