SARAJEVO

Kada će početi gradnja garaže koju najavljuju skoro desetljeće

Lokacija buduće garaže: Parkingom prekoputa Vijećnice trenutno upravlja „Rad“

N.ĆOSIĆ

10.3.2018

Izgradnja prve javne podzemne garaže i višenamjenskog trga u Starom Gradu prekoputa Vijećnice očekuje se skoro desetljeće. Uprkos brojnim najavama iz Općine, projekt se prolongira još od 2000. godine. Za to vrijeme nedostatak parking mjesta u ovoj općini postao je jedan od gorućih problema.

 Trg i igralište

Na te probleme godinama upozoravaju starogradski vijećnici. Vedran Grebo iz Naše stranke rekao je da poslije osam godina čekanja na podzemnu garažu malo ko vjeruje da će ona ikad i biti izgrađena.

- Nisu u stanju konačno realizirati taj projekt. Ali zato znaju da na svaku slobodnu površinu postave rampe i naplaćuju - kazao je Grebo.

Ideja o podzemnoj garaži, čiji je nadzemni dio zamišljen kao trg i dječije igralište, površine 3.500 kvadrata, s dvije etaže te 155 parking mjesta, predstavljena je još 2013. godine. Prema riječima dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Irfana Čengića (SDP), problem su bili tenderska procedura i izbor izvođača radova.

- U 2011. godini htjeli su da izgrade garažu kroz javno-privatno partnerstvo. To je značilo da planiraju prodati zemlju privatnicima pa da oni grade, što je obustavljeno. Zatim je trebao biti podignut komercijalni kredit, ali je onda odluka pala na kredit od Saudijskog fonda za razvoj, koji smo čekali četiri godine - kazao je Čengić.

Općini je odobren kredit Saudijskog fonda u iznosu od 13,4 miliona KM za realizaciju četiri velika projekta, od kojih je jedan i podzemna garaža prekoputa Vijećnice.

Brojne malverzacije

Vijećnik SBB-a Seid Škaljić kazao je da je bilo mnogo malverzacija za sve ove godine, ali da bi sada konačno trebala početi gradnja jer je odobren kredit.

- Radove očekujemo na proljeće. Naplatom parking mjesta Općina će vraćati kredit, a Stari Grad će dobiti dodatna parking mjesta koja nedostaju - kazao je Škaljić.

Garaža bi, prema uvjetima kredita Saudijskog fonda, trebala biti završena do 2021. godine. 



Problem zbog žalbi izvođača

Iz Općine su odgovorili da nikad u prethodnom periodu nisu svojevoljno prolongirali realizaciju ovog projekta. U više navrata su pokušavali izabrati izvođača radova, ali su svaki put nezadovoljni izvođači ulagali žalbe. Također, starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić još u oktobru prošle godine rekao da će izgradnja garaže početi na proljeće 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.