SARAJEVO

Više od 460 djece prinuđeno da ide u škole u drugim naseljima

Mještani Stupa godinama čekaju na školu

Piše: A. TABAK

13.3.2018

Više od 450 djece prinuđeno je, zbog nedostatka obrazovne ustanove na Stupu, pohađati škole u drugim naseljima na području Ilidže i Novog Grada.

Iako inicijativa postoji još od 2008., tek je krajem godine, usvajanjem Regulacionog plana “Stup Nukleus”, planirana gradnja škole. Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojena je i odluka o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanje jedanaeste osnovne škole. 


Kazazović: Ukazana potreba

Prema riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića, Stup 2 nema nijednu školu te je u ovom naselju potrebno izgraditi objekt.

- Više od 450 učenika mjesnih zajednica Stup 2 i Stupsko Brdo pohađa druge škole, što pokazuje da je neophodna gradnja takvog objekta. Stoga je i elaborat napravljen – rekao je Kazazović.

Ističe da je Općina izdvojila značajna sredstva za izradu projekta i otkup zemljišta.

Dovoljan broj 

- Nakon toga, zajedno idemo u realizaciju projekta. Na ovom području živi skoro 460 djece, a to je dovoljan broj učenika za formiranje 18 odjeljenja. Što se tiče većeg zapošljavanja, mislim da toga neće biti. Vjerovatno ćemo povući dio kadra iz drugih škola u Kantonu – rekao je Kazazović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.