PROBLEMI

Dok se političari brinu o nazivu škole, đaci pješače po 9 kilometara

Ogorčeni roditelji jučer se okupili i protestirali ispred škole ( M. Kadrić)

Piše: A. TABAK

13.3.2018


Ž7 = Ogorčeni roditelji jučer se okupili i protestirali ispred škole (Foto: M. Kadrić) #skola roditelji#


Djeca iz novogradskog naselja Rječica moraju pješačiti do svoje škole i po devet kilometara jer GRAS na liniji Rječica - Dobroševići ne vozi redovno. S tim problemom, kako su nam kazali ogorčeni roditelji, bore se godinama. A jučer su svoje nezadovoljstvo iskazali ispred Osnovne škole „Mustafa Busuladžić'' u Dobroševićima.  

Roditelji su ukazali na poražavajuću činjenicu da njihova djeca pješače do škole, kao prije 50 ili 100 godina, dok u isto vrijeme političari i Općina Novi Grad vode brigu o imenu škole, a ne o ovom gorućem problemu.

Drugi prijevoznik

Građani su bili kategorični da ne žele više GRAS, odnosno da hoće novog prijevoznika.

Nihada Kerla, majka jednog učenika, kazala nam je da posljednjih 15 dana GRAS nikako ne vozi te da im više i ne treba.

- Hoćemo da našu djecu vozi neki drugi prijevoznik. Moje dijete pješači šest kilometara. Ovo je žalosno. Borimo se kako znamo i umijemo da ih odvedemo do škole - rekla je Kerla.

Dijete Suade Behe, kako nam je kazala, nekad je i po sat na minusima čekalo na prijevoz.

- Ovo je katastrofa šta nam rade. To su mala djeca. Zimi je najgore. Zbog toga ćemo se boriti da konačno imamo redovan prijevoz - kazala je Beha.



( M. Kadrić)

Damir Smajić istakao je da više, kad ne bude prijevoza, dijete neće ni slati u školu, ali da mu niko ne smije pisati neopravdan čas.

Kako nam je kazao direktor Duran Mrnđić, više od 150 djece iz Rječice pohađa OŠ “Mustafa Busuladžić“, istaknuvši da se mališani godinama muče da dođu u školu.

Preko brda

- Djeca pješke idu preko brda. Nije im lako, plaše se pasa, svega. Nastavnici im izlaze ususret, ne zapisuju ih. Svakog dana izostaju s nastave, ne stižu gradivo i tu je nastaje problem i s ocjenama. Zbog toga moramo iznaći način da se hitno riješi ovaj gorući problem - rekao je Mrnđić.

Upućeno pismo GRAS-u

Da bi se razmotrio ovaj problem, jučer je u prostorijama škole trebao biti održan i sastanak. Osim direktora škole, predstavnika mjesne zajednice Reljevo i općine Novi Grad, niko iz GRAS-a nije došao. Privremeni upravitelj Haris Gušić kazao je da nisu dobili nikakav poziv. S druge strane, Ahmet Zećo iz Općine kazao je da su u petak uputili pismo Ministarstvu saobraćaja i GRAS-u u kojem su tražili prijevoz za djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.