SARAJEVO

Gavrankapetanović i Hadžihafizbegović među dobitnicima Šestoaprilske nagrade

( A. Tabak)

A. TABAK - A. NALO

14.3.2018

13.10 

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić kazao je da je lično uručio Stjepanu Mesiću odluku te da se nada kako će Mesić doći na svečanu sjednicu 6. aprila kako bi preuzeo nagradu.

- Nadam se da će Mesić doći i preuzeti zasluženu nagradu Grada Sarajeva i njenih građana. To je jedna ispravna odluka, jer je Mesić veliki prijatelj Sarajeva i BiH. Žao mi je što je potrošeno ime Pamuka bez razloga i žao mi je što je Mesić na neprovjerenu informaciju reagirao na onaj način - rekao je Gavrić.

13.00

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je da je prvi put na demokratski način provedeno glasanje za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

- Od dobrih kandidata izabrali smo dobre i moram kazati kako smo sretni što smo imali ovakav izbor. Žao mi je laureata koji danas nisu osvojili nagradu, ali utrka je bila veoma tijesna i 28 vijećnika je reklo svoje - rekao je Gavrić. 

Istaknuo je da je zatvaranje sjednice za javnost jedna nova praksa.

- Zbog svih dešavanja, postavlja se pitanje kako je radio Odbor. Radio je previše transparentno. Mnoga imena su potrošena, naročito kod dodjela drugih nagrada Grada Sarajeva i zaslužnog građanina. S obzirom na to da je ovo glasanje počelo imati intenciju jedne političke utrke, uključujući gradonačelnika i određene vijećnike, mi smo zatvorili sjednicu za medije kako bi vijećnici mogli slobodno komentirati - rekao je Gavrić.

12.40 

Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Velija Katica istaknuo je da je glasalo 28 vijećnika te da su svi listići bili važeći.

- Odluka nije donesena jednoglasno. Bilo je tajno glasanje i nije bilo puno komentara o kandidatima. Rezultati su takvi kakvi jesu i smatramo da su bili i drugačiji ne bi bilo nezasluženo - rekao je Katica.

12.25 

Tajnim glasanjem na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, 28 vijećnika odlučilo je o imenima dobitnika Šestoaprilske nagrade. 

Kako je kazao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća, dobitnici su odabrani većinom glasova. 

Iz oblasti zdravstva nagrada je pripala Ismetu Gavrankapetanoviću, iz oblasti privrede kompaniji "Centrotrans", iz oblasti obrazovanja Tatjani Ljuić, iz oblasti sporta Karate klubu "Bosna", iz oblasti kulture Emiru Hadžihafizbegoviću te iz ostalih oblasti Odredu "Lasta".

Svaki od kandidata koji su osvojili nagradu dobili su minimalno po 16 glasova.

12.20 Tajnim glasanjem je 28 vijećnika odlučilo ko će biti dobitnici Šestoaprilske nagrade. Dobitnici su, između ostalih, Gavrankapetanović, Hadžihafizbegović, kompanija "Centrotrans"...

10.20

Počela je sjednica Gradskog vijeća.

Vijećnici su odmah na početku izglasali da bude zatvorena za javnost, a kao razlog za tu odluku naveli su da će tako moći "slobodnije raspravljati o kandidatima za Šestoaprilsku nagradu.

Kako saznajemo s lica mjesta, 18 vijećnika je bilo za zatvorenu sjednicu, dok su četiri bila suzdržana.

( A. Tabak/Avaz.ba)

9.55 Očekuje se početak sjednice. Vijećnici još nisu došli.

Tajnim glasanjem vijećnici Gradskog vijeća (GV) na današnjoj sjednici odlučit će o tome ko su ovogodišnji dobitnici Šestoaprilske nagrade, koja se tradicionalno, kao najviše gradsko priznanje, dodjeljuje na Dan grada, 6. aprila.  

Oblast zdravstva

U utrci za ovo prestižno priznanje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite su svjetski ugledni prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i Udruženje ''Bosanska islamska medicinska asocijacija'' (BIMA).

Upravo će ovo biti i najveći ispit gradskim vijećnicima, koji će tajnim glasanjem između profesora Gavrankapetanovića i BIMA-e izabrati laureata.


Gavrankapetanović: Svjetski ugledni profesor

Vijećnici s kojima smo jučer razgovarali potvrdili su za „Avaz“ da se u ovom slučaju radi o moralnom sukobu interesa gradonačelnika Abdulaha Skake (SDA). BIMA je, naime, udruženje kojem je na čelu od osnivanja 1998. godine pa do smrti bio rahmetli dr. Uzeir Skaka, otac gradonačelnika Skake. Nakon toga naslijedio ga je i aktuelni predsjednik dr. Faris Fočo, koji je tetak gradonačelnika Skake.

Imajući u vidu sve navedeno, mnogim članovima GV jasno je da se u ovom slučaju radi o pokušaju gradonačelnika da svoju poziciju iskoristi da bi porodičnoj fondaciji namaknuo najprestižnije gradsko priznanje.


Skaka: Gradonačelnikov tetak predsjednik BIMA-e

Iz oblasti kulture i umjetnosti vijećnici će birati između Emira Hadžihafizbegovića i vokalnih solista grupe „Ambasadori“ Ismete Dervoz, Zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasne Gospić.

Zdravko Stojnić i Univerzitetski karate-klub „Bosna“ predloženi su za doprinos u oblasti sporta, dok su iz oblasti privrede kandidati Amer Bukvić i kompanija „Centrotrans-Eurolines“.

Jedini prijedlozi

Prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović i Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ jedini su kandidati iz oblasti nauke i obrazovanja i drugih oblasti rada i stvaralaštva.

Poznati ostali nagrađeni  

Inače, na prošloj sjednici, uprkos njegovom protivljenju, odlučeno je da Stjepan Mesić bude dobitnik priznanja „Počasni građanin grada Sarajeva“, dok su Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar „Kralj Fahd” dobitnici priznanja „Plaketa grada Sarajeva“, a Irhan Fočo i Kenan Ćubara dobitnici nagrade „Graham Bamford“.

Zbog odnosa u SDA i mogućih osveta, sjednica GV nije javna 

Današnja sjednica Gradskog vijeća, za razliku od svih ranijih, kako nam je potvrđeno, bit će zatvorena za javnost. A razlog su trenutni odnosi u SDA i moguće etiketiranje i osvete prema vijećnicima SDA koji ne budu glasali za BIMA-u. Upravo radi zaštite vijećnika, odlučeno je da sve što se bude dešavalo na sjednici i način glasanja ostanu u sali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.