SARAJEVO

Iako otvorene mreže postoje, niko ne može koristiti besplatni internet

Na trgu kod Sebilja nije se bilo moguće konektovati na internet

Piše: N.ĆOSIĆ

15.3.2018

Besplatni bežični internet u Starom Gradu uveden je još 2013. godine. Međutim, odavno nije u funkciji. Wi-fi konekcija trebala je biti besplatna kod parka At mejdan, na prostoru pored Katedrale, u ulicama Ferhadija i Sarači... Također, i Općina Novi Grad prividno je osigurala besplatan internet na Dobrinji, ali ona nikad nije dostupna. Iako je, dakle, stalni pristup internetu jedan od glavnih zahtjeva turista, posebno u starom dijelu grada, to im je uskraćeno.

Navedene lokacije

Besplatnu wi-fi konekciju uvele su i Općine Centar u širem prostoru zgrade Predsjedništva BiH i Novo Sarajevo u Vilsonovom šetalištu,

Ekipa „Avaza“ obišla je sve navedene lokacije za koje općine tvrde da postoji besplatan internet. Krenuli smo od Baščaršije. Na platou ispred Sebilja od dvije wi-fi mreže „stari grad 1“ i „stari grad 2“ nijednoj pristup nije bio moguć, iako su iz Općine kazali da internet radi. Isti slučaj je i kod Katedrale.

Sugrađanin Alija Suljić nije ni bio upoznat s tim da u Starom Gradu postoji otvorena mreža koju može koristiti.

- Nisam ni znao da je na Baščaršiji ikad i bio besplatan internet, vjerovatno bih, da funkcionira, do sada saznao. Znam za Centar, i to nekad radi, nekad ne - kazao je Suljić.


Suljić: Nekad radi, nekad ne

Kratko traje

U Centru, ispred zgrade Općine i prekoputa Predsjedništva, također, nije se bilo moguće konektovati na mrežu „opcina centar“, a kako je kazao Emin Podžić, u našem gradu ''sve što je lijepo, kratko traje''.

- Internet je radio jedan period, išao sam ovdje u srednju školu i često sam se znao konektovati u prolazu. Sada ne radi - rekao je Podžić.


Podžić: Sad ne radi

Otvorena mreža treba biti u cijelom gradu

 

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su da je omogućen pristup internetu uz pomoć besplatne wi-fi konekcije u Vilsonovom šetalištu. Tu sve funkcionira, a što nam je potvrdio i Muhamed Šahinpašić.  

- Upravo sada sam ga koristio i radi, nije savršeno, ali opet, u odnosu na ostale dijelove grada, dobar je. Mislim da besplatan pristup internetu treba da se uvede na prostoru cijelog grada - kazao je Šahinpašić.


Šahinpašić: Bolja konekcija na Vilsonovom

Nemoguće se konektovati kod Predsjedništva

Nema dometa kod Katedrale

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.