NOVI GRAD

Je li bilo krađe na debljini asfalta biciklističke staze

( F. Fočo). Staza od Nedžarića do Otoke napravljena prije dvije i po godine

Piše: A. NALO

17.3.2018

Na inicijativu novogradske općine, u utorak u 12 sati nadležna komisija na nekoliko lokacija provjeravat će kvalitet urađenih radova na biciklističkoj stazi od Nedžarića do Otoke. Iako je, prema izvještaju nadzornog organa Zavoda za izgradnju KS, sve urađeno u skladu s potpisanim ugovorom, općinska komisija Novog Grada za tehnički prijem tražila je dodatno ispitivanje debljine asfalta. 

Trenutne špekulacije

Pojavila se informacija da je, umjesto ugovorenih i plaćenih sedam centimetara, debljina asfalta manja za dva.

Na taj način, kako se trenutno špekulira, ušteđeno je 100.000 KM i za sada niko ne zna je li i u čijem je džepu završio taj narodni novac. Izvođač radova na ovoj dionici bilo je preduzeće „Rad“, a za nadzor je bio zadužen Zavod za izgradnju KS. Finansijeri su bili Grad Sarajevo, Općina Novi Grad i Kanton.

Na ove neregularnosti krajem prošle godine gradonačelnika Abdulaha Skaku upozorio je i uposlenik Gradske uprave Amir Pandžo, koji mu je 28. decembra 2017. godine poslao upozoravajući e-mail.

Također, obavijestio ga je i o tome da se na nedavnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici „Rada“, Direkcije za puteve, Zavoda za izgradnju, Ministarstva saobraćaja, Komisije za tehnički prijem i Općine Novi Grad kao rješenje predlagalo da se razlika od 100.000 KM preduzeću „Rad“ naplati kroz investiciono održavanje staze, kao što su farbanje, popravka...

Paušalne optužbe  

Mirza Ramić, portparol „Rada“, kategorički odbacuje sve neutemeljene i paušalne optužbe iznesene na račun ovog preduzeća.


Ramić: Zvanične informacije

- Krajem naredne sedmice imat ćemo zvanične informacije. Dotad će komisija koja je formirana za ovaj slučaj završiti svoj posao. Oni su dužni pregledati i ispitati cijelu trasu. Treba znati da su ti radovi završeni prije dvije i po godine i bilo je drugih firmi koje su, također, bile angažirane - kazao je Ramić.


Radovi koštali 784.332 KM

Inače, za izgradnju biciklističke staze Direkcija za puteve KS potpisala je ugovor s preduzećem „Rad“, a njegova vrijednost bila je 959.301 KM. Za radove od Nedžarića do Otoke dato je 784.332 KM s PDV-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.