SARAJEVO

Vijeće roditelja apelira da se zaustave lažne dojave o bombama u školama

Uviđaj sa jedne od lažnih dojava u sarajevskoj srednjoj školi

Fena

22.3.2018

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo danas je, u ime roditelja i učenika srednjih škola u KS, uputilo apel da se prestane s ugrožavanjem sigurnosti djece i uposlenika škola i zaustave lažne dojave o bombama u školama u KS.

- Iz dana u dan imamo sve više dojava o postavljenim bombama. Ovo ludilo mora prestati odmah - poručuju iz Vijeća roditelja.   

Navode da su obavili razgovor u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, gdje im je rečeno da policija ima načina da pronađe počinioca tog kriminalnog čina.

- Zar je stvarno neko toliko nerazuman da želi da ga policija hapsi pred školskim kolegama, roditeljima ili da bude novčano kažnjen, izbačen iz škole, osuđen na neku od zatvorskih kazni. Šta god bio motiv, frustracija ili bilo šta drugo, naša djeca nisu kriva za to - ističu roditelji.

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS od Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tužilaštva i sudstva traži da pojačaju napore kako bi se spriječili i kaznili počinioci.

Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS zahtijevaju da izostavljena nastava i pismeni testovi, zbog tog neodgovornog postupka pojedinca, budu nadoknađeni.

- Roditelje molimo da razgovaraju sa svom djecom i objasne im da ne učestvuju u ovim kriminalnim aktivnostima. Da pomognu predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS u lakšem i bržem otkrivanju počinilaca.

Bez obzira na motiv, kakav god on bio i ko god on bio, pojedinac ili neki drugi prikriveni interes, prijava o postavljenoj bombi je nešto nemoralno, neodgovorno i kriminalno.

Ne pristajemo na to da nam djeca svaki dan panično bježe iz učionica, propuštaju nastavu i čekaju na ulicama na ovoj hladnoći kako bi nastavili s redovnom nastavom - poručuje u apelu Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS.

Apel je upućen svim školama u KS, MUP-u KS i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.