REAKCIJE

Ajnadžić traži 164.000 KM za zemljište, Gafić tvrdi da je to uvreda za specijalce

Na teritoriju Centra već postoje spomenici koji su napravljeni na općinskom zemljištu, za koje nije data ni marka, rekao Gafić

Piše: A. TABAK

22.3.2018

Nakon što je Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ uputilo pismo načelniku općine Centar Nedžadu Ajnadžiću, u kojem su njega i SDA optužili da opstruiraju izgradnju spomenika bosanskim specijalcima kod Druge gimnazije, jučer su reagirali iz Općine. Kazali su da podržavaju Udruženje i specijalce, ali da ipak moraju kupiti zemljište na kojem će graditi spomenik, jer Općina ne može i ne smije nikoga osloboditi plaćanja naknade za zemljište. 


Ajnadžić: Poštivanje zakona

Plaćanje naknade

- Općina neće kršiti zakon. Svaki subjekt mora po zakonu platiti cijenu zemljišta, pa tako i sama općina, bez obzira na to je li vlasnik Zavod za izgradnju KS, javno ili privatno preduzeće ili fizičko lice. I ovaj zakon ne poznaje izuzeća - navedeno je, između ostalog, u saopćenju Općine Centar.

Također su istaknuli da je načelnik Ajnadžić pripremio prijedlog o kojem će Općinsko vijeće raspravljati na sjednici 29. marta, a koji podrazumijeva da Općina osigura 64.000 KM za sufinansiranje plaćanja naknade za zemljište, a da 100.000 KM osiguraju Kanton i Grad.

Gafić: Nipodaštavaju nas

S druge strane, Muhamed Gafić iz Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” smatra da je to bacanje prašine u oči, istaknuvši da na teritoriju Centra već postoje spomenici koji su napravljeni pod istim uvjetima koje i oni traže.

- Općina je dala zemlju za izgradnju spomenika investitoru za izgradnju spomenika, a investitor se obavezao da neće tražiti da ta zemlja prijeđe na njega. Napravljen je spomenik na općinskoj zemlji, a nije plaćena nijedna marka - rekao je Gafić.

Vlasništvo Općine 

Tvrdi da su i oni napravili isti zahtjev koji im je predložen od načelnikovih pomoćnika u kojem su naveli da traže dodjelu zemljišta na kojem bi se postavio spomenik te da bi zemlja ostala u vlasništvu Općine.

- Čak nam je načelnik Ajnadžić rekao tako, i mi smo to uradili. Sada nas nipodaštavaju. Ne dozvoljavaju nam već tri godine da postavimo spomenik iako imamo spreman novac za izgradnju. To što od Udruženja traže 164.000 KM da platimo zemlju za nas je uvreda, jer nemamo toliki novac da platimo 205 kvadrata - istakao je Gafić.

Daljnji koraci Udruženja 

Dodaje da će o njihovim narednim koracima odlučiti Upravni odbor i Skupština Udruženja te će čekati 5. april da vide hoće li problem biti riješen. Gafić, također, dodaje da će članovi Udruženja prisustvovati sjednici Vijeća, potcrtavši da ih ne zanima nikakav novac.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.