OBRAZOVANJE

Roditelji više ne mogu birati škole

Prvi upisni rok traje do 30. aprila

F. MUSTAFIĆ

5.4.2018

Upis učenika u prvi razred u svih 76 osnovnih škola u KS počeo je u ponedjeljak. Novina u odnosu na ranije godine je to što roditelji više neće moći birati školu koju žele da pohađa njihovo dijete, jer je to utvrđeno takozvanim školskim područjem, koje je propisao novi Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju.

CIPS prijava

Kako nam je kazala Nevzeta Doljančić, v. d. direktorice OŠ „Isak Samokovlija“, roditelji su već počeli da upisuju djecu.

- Do sada smo upisali nekoliko novih prvačića. Roditelji su dužni da donesu izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje te certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa. Od ove godine obavezna je i CIPS prijava kao dokaz pripadnosti školskom području – kaže Doljančić.

Prema njenim riječima, nakon što roditelji predaju dokumentaciju, počet će i s obaveznim testiranjem budućih đaka.

- Oglas za upis objavili smo na našoj internet-stranici i oglasnoj ploči u školu. Tačno smo naznačili imena ulica odakle možemo upisati djecu. Također, možemo upisati i djecu iz drugih ulica i naselja, ali roditelji nam moraju donijeti saglasnost Ministarstva – dodala je Doljančić.

Muamer Tinjak, direktor OŠ „Aleksa Šantić“, kaže da je već imao dosta poziva roditelja koji su se raspitivali o novim pravilima.

Općinsko vijeće

- Govorimo im koju dokumentaciju trebaju pribaviti. Oni koji ne pripadaju našem školskom području upućujemo ih na Ministarstvo, jer prema Zakonu samo ministar za svako dijete donosi pojedinačnu odluku – rekao nam je Tinjak.


Škole na području općine Novi Grad još nemaju definirana školska područja, a to bi Općinsko vijeće trebalo uraditi već na narednoj sjednici.

U avgustu novi rok

Roditelji koji iz bilo kojeg razloga ne stignu upisati dijete do 30. aprila, do kada traje rok, od 20. do 31. avgusta imat će novu priliku da to učine.

- To je avgustovski upisni rok. Ipak, savjetujemo roditeljima da svoje obaveze završe tokom aprila kako bismo i mi mogli planirati broj odjeljenja. Drugi upisni rok služi samo za djecu koja iz nekih razloga nisu uspjela obaviti ljekarski pregled ili ako se radi o drugim iznimnim slučajevima – kaže Doljančić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.