SARAJEVO

Žičarom će se prvi voziti Edmond Oferman, od 14 sati besplatna vožnja za građane

Fena

6.4.2018

Dugo očekivanim otvorenjem Sarajevske žičare, održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva.

Program obilježavanja rođendana Sarajeva predstavio je jučer u Vijećnici gradonačelnik Abdulah Skaka, koji je pozvao građane da danas dođu na svečanu panoramsku vožnju žičarom.

Žičarom će se prvi voziti Edmond Oferman (Offerman), koji je donirao oko četiri miliona eura, društvo će mu praviti i supruga Maja. Od 14 sati svi građani će moći uživati u besplatnoj vožnji. 

Između ostalog, najavio je otkrivanje ploče posvećene "Rami Biberu", što je bila želja donatora i Sarajlija te kazao da će danas biti otvorena izložba "Uspomene" u ulici Sarači te Prvo ulično bijenale grafike "Grafičko proljeće u Sarajevu" ispred Gradske tržnice.

I ovom prilikom, zahvalio je porodici Oferman, koja je donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te pozvao građane glavnog grada BiH da budu dio programa, jer "Trebević opet "silazi" u grad".

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić najavio je i održavanje svečane sjednice u Vijećnici, na kojoj će ugostiti 30 delegacija iz svijeta.

Također je istakao da će danas biti uručene i Šestoaprilska nagrada, Plaketa Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te za hrabrost.

Javno preduzeće "BH Pošta" u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku "Obnovljena Sarajevska žičara", koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.