ALARMANTNO

Klizište u Svrakama ponovo aktivno: Stanje je ozbiljno, moraju se iseliti vlasnici tri kuće!

Ugroženo područje: Mještani u strahu

Piše: Es.M. - F. Sa.

9.4.2018

Zbog pomjeranja tla i aktiviranja klizišta u Svrakama ugrožene su tri kuće. Vlasnici se trebaju iseliti i ne smiju ostati u kućama, jer je stanje ozbiljno i objekti su ugroženi.

 Ozbiljan problem

Kazao je to za "Avaz" ekspert za klizišta u KS Fuad Babić, koji je u petak bio na terenu i konstatirao da se radi o velikom problemu. Ovaj lokalitet stavljen je pod monitoring Službe civilne zaštite 2014. godine.

- Angažirali smo firmu "Winer projekt" da utvrdimo koliko se pomjerilo tlo u odnosu na posljednje mjerenje. Doživjeli smo jednu katastrofalnu situaciju, jer na tački 15 instrument uopće nije mogao da prođe, došao je do 4 metra. To znači da je to mjerno mjesto pomjereno i da ga je masa pogurala. Ljudi su uplašeni, mi smo taj lokalitet 2014. godine locirali kao klizište, a dužine je 300 i širine 50 metara - kazao je Babić.

Istakao je da trenutno rade projekt sanacije klizišta, ali da prije toga moraju uraditi geološka istraživanja.


Hido i Babić obišli teren

Velika dubina

- Moramo dobiti saglasnost Ministarstva privrede da bismo bušili klizište, ide projekt pa tek sanacija. Klizna ravan četiri metra nama je veliki problem i to nas dovodi u tešku situaciju, to je velika dubina. Treba 19 dokumenata da dobijemo saglasnost da krenemo s bušenjem - kaže Babić.

Klizište su obišli i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Svrake Ahmed Hido i Nermin Hajro, rukovodilac Službe civilne zaštite općine Vogošća. Kuća Jasmine Šečić, na kojoj su se još 2014. godine pojavile pukotine, jedna je od ugroženih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.