SARAJEVO

U centru Sarajeva održane pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje

Piše: Avaz.ba

13.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: F. Sabljica


U organizaciji Službe civilne zaštite Općine Centar, u Radićevoj ulici danas su održane pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća, a koje djeluju u sklopu Civilne zaštite Općine Centar.

U vježbi su učestvovali pripadnici Službe za zaštitu od požara (DVD ''Bjelave''), Službe za medicinsku pomoć (Dom zdravlja Centar "Vrazova"), Crveni križ Općine Centar, Službe za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi (Gorska služba spašavanja), kao i deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite.

Zainteresirani građani su mogli učestvovati u vježbi ili se informirati o svakoj službi za zaštitu i spašavanje. Najviše pažnje, posebno djece, privukao je štand Federalne uprave civilne zaštite, gdje su mogli dobiti informacije na koji način se zaštititi i postupiti u slučaju pronalaska neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, te šta raditi u slučaju da zalutaju u minsko polje.  

- Mi se radujemo da na ovakav način prezentiramo našu dugogodišnju uspješnu saradnju sa Civilnom zaštitom Općine Centar. Danas smo imali priliku našim građanima predstaviti rad s detektorom za mine, koji nam je nabavila Općina Centar, na čemu smo posebno zahvalni. Nastupilo je proljeće i djeca će krenuti na izlete u šumu, na planinu i naš Trebević i stoga smo smatrali da je najbolje pokazati djeci kako izgleda bomba, mina ili neko drugo neeksplodirano ubojito sredstvo i kako se ponašati u takvim slučajevima, što im sutra može spasiti život - objasnio je Enver Grahić iz Federalne uprave civilne zaštite.

Za razliku od konvencionalnih detektora koji prilikom pronalaska nekog metalnog predmeta u zemlji daju zvučni signal, ovaj detektor za mine koji je nabavila Općina Centar daje i sliku pronađenog predmeta. S ugrađenim GPS lokatorom odmah se mjesto pronalska mine evidentira u bazi podataka. S ovim detektorom, čija nabavka je koštala Općinu Centar 67.860 KM, nije više potrebno kopati kako bi se utvrdilo šta se nalazi ispod zemlje. To umnogome ubrzava rad deminera koji s konvencionalnim detektorom može dnevno pregledati oko 20 kvadratnih metara površine, dok se s novim detektorom mina može pregledati površina od 50 kvadratnih metara.  

Građani su, također, upoznati o protupožarnoj zaštiti, zatim o rizicima prilikom obilaska planinskih područja i tehnikama spašavanja, a organizirana je i praktična obuka iz pružanja prve medicinske pomoći. Prezentirana je i praktična upotreba bespilotnih letjelica – dronova. Također, posjetiocima su pružene besplatne usluge kontrole šećera u krvi i mjerenje krvnog pritiska.

Pomenute pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje organizirane su ususret Danima Općine Centar Sarajevo, koji se brojnim manifestacijama obilježavaju od 2. do 9. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.