PROBLEMI

Štakori ulaze u stanove, ViK nije uradio deratizaciju kanalizacije

Deratizacija nije izvršena u jesenjoj fazi prošle godine, zbog toga što od šest pristiglih ponuda nijedna nije ispunjavala uvjete, kazali iz ViK-a

Kanalizacioni otvori leglo pacova

Piše: A. TABAK

14.4.2018

Zbog neredovne deratizacije kanalizacione mreže, u posljednje vrijeme pacovi sve češće ulaze u stanove građana kroz WC šolje. Dok direktor „Sanitacije“ Šefik Pašagić tvrdi kako više od četiri godine nije izvršena deratizacija kanalizacionog sistema, iz firme „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) to demantiraju.

Šest ponuda 

Tvrde da su svake godine redovno provodili sistematsku deratizaciju kanalizacione mreže usklađenu sa sistematskom deratizacijom KS osim u jesen 2017. godine. 

- Deratizacija tada nije izvršena zbog toga što od šest pristiglih ponuda za izvođača nijedna nije ispunjavala uvjete. Čak pet ponuđača, uključujući i izvođača kojeg je odabrao KS, nije ponudilo potrebno sredstvo za deratizaciju. Zbog toga je tender bio poništen – rekli su iz ViK-a.

Ističu da su poduzeli sve mjere da deratizacija kanalizacione mreže počne što prije, a trebala bi biti urađena do kraja narednog mjeseca.

S obzirom na to da je posljednji slučaj ulaska pacova u stanove zabilježen u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju, za čije održavanje je zadužen „Sarajevostan“, kontaktirali smo direktora Fuada Haskića. On nam je kazao da etažni vlasnici ili njihovi predstavnici kada primijete pojavu pacova, žohara, gmizavaca mogu tražiti dodatnu deratizaciju, dezinfekciju bezbroj puta dok se to ne istrijebi.

 Nalog vlasnika

- Upravnik radi samo po nalogu vlasnika ili njihovih predstavnika. Oni nam izdaju nalog za neke od radova, a mi kao upravnici smo im na usluzi – rekao je Haskić.

 Nadležnost ViK-a 

Što se tiče deratizacije kanalizacionih sistema, Haskić kaže da su oni u nadležnosti VIK-a.

- Ako oni nisu redovno vršili deratizaciju svojih kanala, normalno je da se kroz te otvore dovuku pacovi i do ulaza u zgrade i stanove. Mi za to nismo nadležni – rekao je Haskić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.