SARAJEVO

Sarajlija poklonio vučicu „Pionirskoj dolini“

Avaz.ba

16.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

"Pionirska dolina" ima novu životinju, autohtonu, onu čiji je lik svojevrsni simbol našeg olimpijskog grada i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom.

Prekrasna vučica, stara svega 18 mjeseci, novi je stanovnik Zoološkog vrta "Pionirska dolina". Ona, siva i razdragana, već svoju nastambu smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i na posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u "Pionirskoj dolini".

S obzirom na to da ju je pronašao kao mladunče i da nije bila osposobljena za samostalan život u šumi, jedan Sarajlija zamolio je da joj dom upravo bude "Pionirska dolina".

Pošto njegova "ljubimica" u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u "Pionirskoj dolini" imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu, udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt.

Prema njegovim riječima, "siva mezimica" bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca "Pionirske doline", a djeca će tako moći i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama.

Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj, vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi.

Tako, s obzirom na brojne posjetioce-goste i njenu "pozdravnu šetnju", gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore - jazbine svog novog doma. Time pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila dijeliti porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska "Pionirska dolina", nakon tačno 26 godina, opet ima vuka.

Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima, koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.