NESUGLASICE

Sindikat optužuje ministra, a ministar vijeća roditelja

OŠ „Džemaludin Čaušević“: Čeka se imenovanje novog direktora

F. MUSTAFIĆ

18.4.2018

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS zatražio je od resornog ministarstva da se što prije očituje o imenovanju direktora u novogradskim osnovnim školama „Džemaludin Čaušević“ i „Mehmedalija Mak Dizdar“. Na internet-stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS još 19. februara objavljen je konkurs za imenovanje direktora u ovim školama, međutim, oni još nisu imenovani.

Vrše pritisak


Kako nam je kazao predsjednik Sindikata Saudin Sivro, izbori za direktore ovih škola završeni su još prije tri sedmice, a ministar Elvir Kazazović do sada je trebao dostaviti svoje prijedloge kandidata.


- Ministar je imao deset dana roka da odabere svoje kandidate, što je u skladu i s Pravilnikom koji je i sam potpisao. Mislimo da se ovdje radi o politikantstvu i da kandidati za koje su glasali roditelji i uposlenici nisu po volji Ministarstvu obrazovanja. Smatramo da neko vrši pritisak na njega te da se zbog toga i odugovlači – rekao je Sivro.


S druge strane, ministar Kazazović kazao nam je da Ministarstvo čeka stav Vijeća roditelja KS jer sumnjaju da je bilo neregularnosti prilikom glasanja.


- Vijeća roditelja škola poslala su nam peticiju u kojoj se navodi da su njihovi predstavnici u vijećima odluku za koga će glasati donijeli sami. Kazali su nam da roditelji koji su glasali nisu upoznali bazu o tome kome će dati svoje glasove – rekao je Kazazović.


Ishitrene odluke


Prema njegovim riječima, niko ne može vršiti pritisak na Ministarstvo ili na roditelje da bi se donosile neke ishitrene odluke.


- Ovih dana poslali smo Vijeću roditelja da se izjasni. Podsjećam ih da novi zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju kaže da predstavnici Vijeća roditelja KS u pojedinim školama glasaju za kandidate za direktora, ali da se prethodno moraju konsultirati sa svojom bazom, a to je u ovom slučaju Vijeće roditelja KS – dodao je Kazazović.


Parla: Nije bilo neregularnosti

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS kazala nam je da do njih nisu pristigle nikakve pritužbe na rad njihovih članova i vijeća roditelja ovih škola.


- Naši posmatrači prisustvovali su sjednicama vijeća i da je bilo nekih neregularnosti mi bismo znali. Vijeća roditelja škola su nam se trebala obratiti. Mi uvijek podržavamo one kandidate koji su dobili najviše glasova naših roditelja – rekla je Parla.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.