NAŠA TEMA

I od penzionera traže 30 posto za sanaciju liftova

Obnove ispod 2.500 KM vrijednosti nećemo uzimati u obzir jer smatramo da to stanari mogu sami uraditi, kazao je Lukić

Oko 80 liftova vapi za obnovom

Piše: A. NALO

17.4.2018

Iako raspolaže milionskim budžetom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije u stanju bez novčane pomoći građana započeti obnovu liftova u zgradama na području Kantona. 

Vrijednost investicije

Da bi uopće, naime, ušli u priču o rekonstrukciji liftova u njihovoj zgradi od stanara se traži da budu spremni učestvovati u realizaciji projekta, odnosno platiti 30 posto od vrijednosti investicija.

S obzirom na to da u mnogim zgradama mahom žive penzioneri, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, takve ideje običnu zamru u samom početku jer stanari nisu u mogućnosti prikupiti svotu koja se od njih traži. Ista situacija je i s obnovom fasada.


Lukić: Usvojen program

- Vlada KS usvojila je program kojim su definisani rokovi, procedura i način realizacije. Trenutno raspolažemo sa 80.000 KM. Naravno, ovaj projekt podrazumijeva učešće etažnih vlasnika u sanacijama. Obnove ispod 2.500 KM vrijednosti nećemo uzimati u obzir jer smatramo da to stanari mogu sami uraditi – kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić (SDA).  

Pristanak stanara

Prema njegovim riječima, ako je procjena da će rekonstrukcija nekog lifta koštati između 5.000 i 20.000 KM Ministarstvo traži učešće građana od 30 posto.

- Takvih liftova imamo oko 80. Koliko će njih pristati na to, nikad ne znamo. Uvijek tražimo da se ranije očituju – pojasnio je Lukić.

Najlošija situacija u Novom  

Kako ističe Lukić, još nije poznato na kojim adresama će se raditi dok se ne dobije povratna informacija s terena. Liftovi su u najlošijem stanju u Novom Sarajevu i Novom Gradu jer na tim područjima ima najviše zgrada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.