NAŠA TEMA

Stajališta javnog prijevoza su bruka glavnog grada

Priča o modernizaciji i zatvaranju stajališta, barem za sada, na dugom je štapu

Stajalište na Drveniji prljavo i išarano

Piše: A. NALO

21.4.2018

Neuredna i grafitima išarana trolejbuska, autobuska i tramvajska stajališta s polomljenim staklima i bez korpi za smeće, prema svemu sudeći, i ovog ljeta dočekat će turiste koji će posjetiti bh. prijestolnicu. Priča o modernizaciji i zatvaranju stajališta, barem za sad, na dugom je štapu. 

Ružna slika  

Bez obzira na to čija je nadležnost, a ponajviše su to Direkcija za puteve KS, preduzeće GRAS, kantonalne, gradske i općinske vlasti ne bi trebale biti nijemi posmatrači i okretati glavu od ove ružne slike koju će s sobom odnijeti gosti grada.


Na stajalištu Baščaršija polomljeno staklo na krovu

Također, nameće se pitanje gdje završava novac od reklama kojima su često oblijepljena stakla stajališta. Građani s pravom pitaju zašto se upravo taj novac ponovo ne uloži u uređenje stajališta.


Sadžak: Niko ne vodi računa

- Kakva su nam stajališta takvi su nam i tramvaji. Prljava, oštećena i razvaljena. Niko ne vodi računa o njima. Nije mi jasno kako smo dozvolili da dođe do ovoga. Smeta mi još što nemamo na pola stajališta klupe, nama starijima je teže da stojimo – kazala je Fikreta Sadžak.

Ramić: Strožije kazne

Gradom često šeta i sugrađanin Osman Ramić. Kako kaže, zapazio je da nijedno stajalište nije kompletno. Mišljenja je da policija treba hvatati i strožije kažnjavati vandale.

 Pisati kazne  

- Treba policija da ide u civilu i hvata one koji uništavaju ili da piše kazne. A onda bi GRAS trebao obnoviti svako stajalište i napraviti ih dosljednim jednog glavnog grada. Mnoga su prljava, čak i kada ima klupa, bude smeće po njemu – ističe Fadil Karić.


Gušić: GRAS nije nadležan

Upravitelj GRAS-a Haris Gušić kazao nam je da stajališta nisu u njihovoj nadležnosti i da bi ih trebala održavati Direkcija za ceste, Ministarstvo saobraćaja KS...

- To je veoma složen problem. Mi sve što primijetimo na stajalištima prijavimo resornom ministarstvu koje to dalje proslijedi na realizaciju. Takav problem imamo s ogradom na Alipašinom Mostu, gdje je automobil proletio kroz ogradu. Te ograde nema već nekoliko mjeseci. Iako smo o tome odmah obavijestili nadležne, još nema rezultata – rekao je Gušić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.