USPJESI

Povećana naplata komunalija za više od 50 miliona maraka

Broj komunalnih predmeta smanjen s milion i po na 850.000

Piše: A. TABAK

21.4.2018

Kako bi se povećala naplata komunalnih usluga, jučer je ministar pravde i uprave Mario Nenadić održao sastanak s predstavnicima Općinskog suda, Ministarstva komunalne privrede, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Federalnog ministarstva pravde i kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Isporučena usluga

Predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović kazala je da se na Sudu nalazi oko 850.000 komunalnih predmeta, što je znatno manje nego prethodne godine.

- Javna preduzeća su shvatila da moraju sve preduzeti prije nego što podnesu predmete na Sud. Primjetno je da ova preduzeća pokušavaju naplatiti isporučenu uslugu. Građani moraju shvatiti da moraju plaćati i da se svaka neplaćena usluga koja im se naplaćuje putem Suda povećava jer su obavezni platiti i sudsku taksu od 20 KM – rekla je Jovanović.

Na sastanku koji je održan na godišnjicu kreiranja i usvajanja Akcionog plana za unapređenje naplate komunalnih troškova, ministar Nenadić je kazao da još ima značajan broj neriješenih predmeta, ali da su ipak postigli uspjeh smanjivši ih s milion i po na 850.000.

Socijalna zaštita

- Od Nove godine pristiglo je 83.111 predmeta. Ono što je evidentno jeste da je više od 50 miliona maraka naplata unaprijeđena. Ostvarili smo i napredak u dijelu subvencija za socijalnu zaštitu, tako da će se određeni iznosi i troškovi za posebne kategorije subvencionirati iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Taj novac neće se uplaćivati korisnicima, nego direktno komunalnim preduzećima. Vlada je za ovu namjenu izdvojila 250.000 KM – rekao je Nenadić.

Očigledni rezultati

Nenadić je kazao da je unaprijeđena i saradnja s Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH kada je riječ o razmjeni informacija te da su na tom planu poseban iskorak napravila preduzeća poput „Toplana“.

- Sa svih strana smo napravili vrlo značajne rezultate. Komunalna privreda od predstavnika preduzeća očekuje puno veći angažman za naplatu potraživanja. Preduzeće „Rad“ na Sudu ima 370.000 predmeta, „Toplane“ 167.000, „ViK“ 290.000 – rekao je Nenadić, istakavši da su rezultati više nego očigledni, ali da ima još puno prostora za unapređenje.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.