SREDNJOBOSANSKI KANTON

Ministarstvo obrazovanja SBK prvi put osiguralo novac: Besplatni udžbenici za sve prvačiće

Osigurani udžbenici za 2.326 učenika

Piše: Z. K.

16.9.2017

Ove  godine prvi put u Srednjobosanskom kantonu će biti podijeljeni besplatni udžbenici za sve prvačiće, tačnije njih 2.326, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.  

Osiguran novac

Ministrica Katica Čerkez rekla je da su, uz podršku Vlade SBK, redovno, još od školske 2013./2014. godine, dijelili besplatne udžbenike za učenike u stanju socijalne potrebe i za svu djecu romske nacionalnosti koja redovno pohađaju osnovnu školu na području ovog kantona.

- Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, u budžetu Kantona i za 2017. godinu planirana su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Zahvaljujući planiranom i dobivenim finansijskim sredstvima od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i izdvajanju dodatnih sredstava iz tekuće zalihe Vlade SBK, naše ministarstvo uspjelo je osigurati nabavku besplatnih udžbenika za sve prvačiće - kazala je ministrica Čerkez.


Čerkez: Podrška Vlade SBK

Ove godine, dodala je, 2.326 učenika prvog razreda dobit će besplatno udžbenike te 278 učenika romske nacionalnosti od drugog do devetog razreda i 1.138 učenika od drugog do devetog razreda koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a na prijedlog škole.

Počela podjela

- Svaka nova školska godina predstavlja izazov za učenike i roditelje, s tim da roditelji, osim izazova za novim znanjima, imaju i finansijske izazove, a posebno roditelji koji imaju obavezu osigurati udžbenike, ali i priručnike za dvoje ili više djece. Ministarstvo ima za cilj da u skoroj budućnosti besplatni udžbenici budu dostupni svim učenicima od prvog do devetog, što je itekako ostvarivo. Prema pokazateljima koje imamo, oko 30 posto učenika u osnovnim školama ima mogućnost koristiti besplatne udžbenike - istakla je Čerkez.

Distribucija besplatnih udžbenika za učenike koji na to imaju pravo većim je dijelom završena.

Olakšani troškovi  

Prema riječima direktora Osnovne škole „Kiseljak 2“ Zijada Bašića, knjige za socijalno ugroženu djecu već su stigle, a svakog trena se očekuju i ostale. Istakao je i da će besplatni udžbenici uveliko pomoći i olakšati roditeljima koji bi trebali biti zahvalni jer su im koliko-toliko olakšani troškovi opremanja djeteta za školu.

- Oko 65 maraka košta komplet knjiga za prvačiće, to je suma koju roditelji ove godine neće morati izdvojiti. Zbog ovoga bi svi trebali biti zadovoljni, od prosvjetnih radnika, roditelja, do djece. Ove godine naši mališani, kao i njihovi roditelji mirnije su dočekali početak nastave. Također, vrlo je važno istaći da su knjige prilagođene mališanima - kazao je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.