SREDNJOBOSANSKI KANTON

Predstavljen model gospodarenja otpadom: Četiri općine konačno će riješiti višegodišnji problem

S konferencije i predstavljanja koncepta u Travniku

Piše: K. KAVAZOVIĆ

22.12.2017

Njemačko ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, koji bi riješio višegodišnji problem četiri općine Lašvanske doline.

S tim u vezi, u Travniku je jučer predstavljen koncept samoodrživog gospodarenja otpadom za ovu te općine Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Donesena odluka

- Projekt koji ćemo raditi u naredne dvije godine vrijedan je 200.000 eura. Međutim, naš cilj je implementacija projekta koji će koštati između 5 i 7 miliona eura - kazao je Mihael Vajhert (Mihael Weichert), počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig - Travnik.

Konferenciji i prezentaciji prisustvovali su kantonalni ministar za prostorno uređenje i okoliš Amer Mrako te načelnici općina i predsjedavajući općinskih vijeća, kao i predstavnici nevladinog sektora.

- Skupština SBK je donijela odluku da se u Vrbaskoj regiji riješi problem zbrinjavanja otpada izgradnjom zajedničke deponije. Nažalost, taj projekt je upitan zbog odustajanja Općine Bugojno. To je problem koji je prisutan u svim općinama. Ideja koju žele da realiziraju naši prijatelji iz Lajpciga s četiri općine Lašvanske regije je dobra jer će pomoći da sačuvamo okoliš i uštedimo sredstva jer ove općine odvoze otpad na deponiju Mošćanica kod Zenice - rekao je Mrako.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić ističe da su ove općine gotovo spojene u jednu cjelinu i zajednički pristup rješavanju ovog problema značajno će smanjiti troškove.

- Svijest mora proraditi i svima mora biti jasno da problem otpada moramo riješiti na odgovarajući način - istaknuo je Matić.

Prema riječima načelnika Novog Travnika Refika Lende, važno je prestati deklarativno govoriti o čistoj okolini i poduzeti konkretne korake.

- Ovo što sada imamo je preskupo, a efekti su slabi. Mi smo prisiljeni da otpad odvozimo na regionalnu deponiju koja nije rješenje. Veliki su troškovi prijevoza, činjenica je da jednu tonu otpada naplaćuju po 50 KM i nas to košta od 18.000 do 20.000 KM mjesečno. Lokalna zajednica za ta sredstva može više da uradi - kazao je Lendo.

Općina Travnik ima velike troškove za odvoz otpada i ovo rješenje je dobro, smatra načelnik Admir Hadžiemrić.

Radna mjesta

- Za ove općine prioritet je da stvorimo uvjete za kvalitetno zbrinjavanje otpada i saniranje divljih deponija, ali i otvaranje novih radnih mjesta - kazao je Hadžiemrić, navodeći da će se značajne količine otpada koje se odvoze u Mošćanicu reciklirati.

Vrijednost do 7 miliona eura  

Vrijednost jednog centra za upravljanje otpadom, izrađenog prema evropskim standardima, kakvi se mogu vidjeti u Njemačkoj, za regiju veličine Lašvanske doline, koja ima oko 100.000 stanovnika, koštao bi od 5 do 7 miliona eura. EU i njene članice ovakve projekte podržavaju vrlo povoljnim sredstvima jer se osiguravaju grant sredstva u iznosu od dvije trećine, dok se samo trećina vraća.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.