SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zahtjev Koordinacije boračkih organizacija: Ovu populaciju osloboditi plaćanja markica za zdravstveno osiguranje

Julardžija: Iznio zahtjeve

Piše: K. K.

26.12.2017

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona Ekrem Julardžija na posljednjem zasjedanju Skupštine obratio se u ime Koordinacije boračkih organizacija, koja okuplja temeljne boračke organizacije Armije RBiH i HVO-a, te zatražio da ova populacija bude oslobođena plaćanja markice za premiju zdravstvenog osiguranja.

- Nismo zadovoljni zdravstvenom zaštitom i ovim nesretnim markicama. Skupština je izglasala Zakon o dopunskim pravima boraca. Ako se nešto izglasa, red bi bio da se to i poštuje. Ako ste vi u članu 14. tog zakona napisali da su od plaćanja markica za zdravstveno osiguranje izuzete boračke kategorije, onda bi to trebalo da se i realizira. Ali mislim da bi ovaj kanton trebao pronaći i tih 700.000 KM da pokrijete taj nedostajući dio - kazao je Julardžija sa skupštinske govornice.

Ukupno je 27.000 pripadnika boračkih populacija, što je 9.000 nosilaca prava koji su prijavljeni na biro. Za oslobađanje od plaćanja markice neophodno je oko 700.000 KM.

Vlada SBK je već ranije raspravljala o ovoj inicijativi. Tokom rasprave moglo se zaključiti da će Vlada SBK iznaći nedostajuća sredstva jer je opcija s oslobađanjem od plaćanja dodatni teret za Zavod zdravstvenog osiguranja koji je preuzeo milionske obaveze za poštivanje kolektivnih ugovora za oblast zdravstva, a uspješno je sanirao deficit nastao ranijih godina.

Koordinacija boračkih populacija iz SBK izrazila je i nezadovoljstvo zastupnicima iz ovog kantona u Parlamentu Federacije BiH kada su u pitanju zakoni iz oblasti boračke zaštite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.