SREDNJOBOSANSKI KANTON

25.000 maraka za jednokratne novčane naknade porodiljama

Novi Travnik: Planirana rekonstrukcija cesta i mostova

Piše: D. PUCAR

4.1.2018

Novotravnički općinari usvojili su ambiciozan prijedlog budžeta za ovu godinu u iznosu od 7.526.883 KM. Zbog dobrog omjera raspodjele sredstava u odnosu na troškove zaposlenih i razvojne projekte, tvrde da je riječ o razvojnom budžetu, koji će u ovoj godini donijeti dosta dobroga. 

Tako načelnik Refik Lendo kaže da je tek 26 posto ukupnog budžeta planirano za troškove zaposlenih, dok je za kapitalne investicije rezervirano 32 posto.

Topli obroci

- Kanton za troškove zaposlenih daje više od 65 posto, druge općine su na oko 50 posto, mi smo te troškove maksimalno smanjili i povećali na stavci investiranja. Tako ćemo ovim budžetom za plaće, doprinose, naknade, tople obroke i drugo izdvojiti 1,98 miliona KM, dok smo za kapitalne investicije planirali 2,4 miliona maraka - rekao je Lendo.

Povećanje kapitalnih investicija najviše će biti vidljivo na rekonstrukcijama cesta i mostova, za što je planirano ukupno 1,3 miliona KM, dok je nekoliko projekata planiranih budžetom novost.

Tako će 40.000 KM biti izdvojeno za rekonstrukciju objekata zajedničkog stanovanja u stambenim zgradama, 25.000 za jednokratne novčane naknade porodiljama, dok će znatan dio sredstava biti uložen i u rekonstrukciju prostora u lokalnom Domu zdravlja, za koji će Općina izdvojiti ukupno 55.000 KM.

Novac vrtićima

Osim toga, 100.000 KM planirano je i za stipendije, kao i za dvije škole u izgradnji, za što će biti izdvojeno po 45.000 KM, 40.000 za deminiranje, a amandmanom na sjednici Općinskog vijeća za po 3.000 povećana su sredstva za dva gradska vrtića.

Industrijska zona 

Općina nastavlja s ulaganjima u novu industrijsku zonu „Neobarje“, gdje su za oborinske vode i kanalizaciju planirali izdvojiti 60.000 KM. Na ulazu u grad iz pravca Travnika ove godine trebao bi niknuti pravi kružni tok, za razliku od improviziranog, kakav je već godinama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.