Foto: ( Ilustracija)

U Bugojnu povećan broj bolesnih

Autor: Fena
05.01.2018 13:15
A
A
A

Prve dane ove godine u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno obilježili su učestali dolasci građana koji su tražili ljekarsku pomoć, u većini slučajeva zbog viroza.

- U prosjeku smo svaki dan imali 80-90 pacijenata, što je veći broj od uobičajenog. Građani se, uglavnom, javljaju zbog povišene temperature, bolova u grlu, glavobolje, kašlja, otežanog disanja i malaksalosti - kazao je dr. Nijaz Islamović.

Ističe da medicinsku pomoć traže većinom djeca i stariji, hronični bolesnici, kojima posljednje temperaturne oscilacije nikako ne odgovaraju.

- Oboljeli bi trebali mirovati, provjetravati prostorije u kojima borave, jesti hranu bogatu vitaminima, i izbjegavati odlazak na mjesta gdje se nalazi veći broj ljudi, jer se radi o infekciji kapljičnog tipa, koja se lako može prenijeti s jedne na drugu osobu - istakao je.

Bilo bi poželjno, također, da se pacijenti adekvatno oblače, uzimaju određene napitke kako bi nadoknadili izgubljenu tečnost, kao i lijekove za snižavanje temperature.

- Ukoliko bolest potraje duže od nekoliko dana, trebaju se javiti ljekaru. Isto važi i za manji broj djece, kod kojih je ustanovljeno da su oboljeli od malih boginja, odnosno varičela - naglasio je dr. Islamović.