SREDNJOBOSANSKI KANTON

“Merhametove” narodne kuhinje u četiri općine: Tokom 2017. više od 178.000 obroka podijeljeno ugroženima

Mnogi preživljavaju od toplog obroka koji dobiju

K. KAVAZOVIĆ

9.1.2018

“Merhametove” narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu u protekloj godini su pripremile i podijelile više od 178.000 obroka u ukupnoj vrijednosti od 446.320 KM. Broj korisnika narodnih kuhinja u ove četiri općine kreće se između 600 i 650, te nije bilo značajnijih promjena. 

Kvalitet obroka

- U Donjem Vakufu smo kuhinju preselili na novu lokaciju, a novi prostor smo adaptirali i uložili 25.000 KM, tako da sada naši korisnici imaju i salu za ručavanje. U kuhinji u Jajcu smo uveli grijanje, tako da sada sve četiri kuhinje na području koje pokriva Regionalni odbor Travnik imaju adekvatne uvjete za rad. Otišli smo i korak dalje tokom 2017. godine i dodatno poboljšali kvalitet obroka – ističe Kenan Vrbanjac, direktor RO MDD „Merhamet“ Travnik.

Vrbanjac: Adaptirani prostori

Projekt „Čistoća i zdravlje – javno kupatilo“ ocijenjen je veoma pozitivno u Travniku, gdje se provodi, a dobio je podršku kako javnih institucija tako i privatnog sektora. U „Merhametu“ posebno ističu podršku Općine. Dvadesetak korisnika jednom sedmično ima prostor za kupanje, pranje i sušenja veša, dnevni boravak, šišanje i ljekarske preglede, kao i edukaciju i savjetovanje.

Spriječiti bolesti

- Cilj nam je bio da našim korisnicima koji u svojim domovima ili alternativnim smještajima nemaju adekvatne uvjete za održavanje lične higijene osiguramo sve potrebno, te da kroz edukaciju spriječimo nastanak i širenje zaraznih bolesti. Projekt je od građana ocijenjen kao nešto pozitivno – kaže Vrbanjac.

Tokom protekle godine podijeljeno je 579 paketa s hranom, u vrijednosti od 21.616 KM, korisnicima u udaljenim područjima, kojima nije dostupna javna kuhinja.

Iftari i kurbani  

Prošle godine realizirane su akcije „Ramazanski iftari“ i „Kurban“. Akcija „Ramazanski iftar“ stigla je u nekoliko općina i kantona. Pripremljeno je 2.985 iftara. Kroz tradicionalnu akciju „Kurban“ prikupljene su značajne količine mesa koje su neophodne za rad kuhinja, a dio je podijeljen socijalno ugroženom stanovništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.