SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vitez: Novim saobraćajnim pravilima zaštititi osnovce

Obezbijediti djeci siguran put do škole

D. PUCAR

11.1.2018

Općina Vitez radi zaštitite učenika osnovnih škola u saobraćaju trenutno provodi javnu raspravu o novom načinu reguliranja saobraćaja pored škola.  

Naime, kako je kazao Muhamed Rebihić, pomoćnik načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj, slična odluka već je jednom bila na Općinskom vijeću, a za nju nije bilo potrebnog broja glasova.

Nedovoljno glasova

- Ovaj problem aktuelan je posljednjih nekoliko godina i mi smo pokušavali poboljšati sigurnost djece oko osnovnih škola prije pet ili šest godina, ali za to nije bilo dovoljno glasova. Sad ćemo svima dati da kažu svoje mišljenje i da zajedno pokušamo iznaći neko rješenje koje će, prije svega, zaštititi djeci, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju - rekao je Rebihić.

Novom odlukom o reguliranju saobraćaja ulica ispred ulaza u osnovnu školu bila bi proglašena jednosmjernom, njome bi se zabranio saobraćaj teškim teretnim vozilima, a dozvoljena brzina vožnje bila bi ograničena na 30 kilometara na sat.

Grafički prikaz

Reguliranje saobraćaja utvrđeno je na osnovu grafičkog i analitičkog prikaza rješenja na regulaciji saobraćaja u blizini osnovnih škola u Vitezu urađenog od Stipe Martinovića, stalnog sudskog vještaka saobraćajne struke.

Podrška roditelja 

Roditelji osnovaca pozdravili su ovakav potez Općine, s obzirom na to da ulicom ispred škole svakodnevno prolaze stotine djece. Iako ulica nije previše prometna, sasvim sigurno da sigurnost učenika mora biti na prvom mjestu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.