SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zbog toplog vremena i malo snijega nema ni gostiju

Pusto skijalište „Ranča“ u Jajcu

Piše: D. PUCAR

17.1.2018

Prilično topla zima i česta južina stvorili su puno problema pojedinim skijalištima u SBK, od kojih neka ove godine još nisu ni upalila ski-liftove.  

Naime, dok skijališta koja se nalaze na planinama Vlašić i Vranica rade prilično dobro, zahvaljujući dovoljnoj količini snijega i topovima za proizvodnju umjetnog snijega, zapadna strana Kantona ove godine, kako sada stvari stoje, teško da će ostvariti ikakav značajniji promet.

Upitna sezona

Pogotovo se to odnosi na vrhunsko skijalište „Raduša“ u Gornjem Vakufu/Uskoplju i „Ranča“ u Jajcu, a dijelom i na bugojansko skijalište „Rostovo“, koje je, istini za volju, pustilo ski-liftove u pogon kratak period za Novu godinu.

Sa skijališta „Ranča“ kažu da im je sada upitna cijela sezona, s obzirom na to da je već kraj januara.

- Sve smo pripremili odavno, čekamo snijeg koji nikako da se zadrži. Malo napada, pa ga južina odnese odmah drugi dan. Trenutno je malo zabijeljelo, ali opet je toplo pa ni to neće ostati - kazao je Miro Dramac, voditelj skijališta „Ranča“.

Naglašava da je sada za njih upitna i cijela zimska sezona.

- Ove godine još nismo ni palili ski-liftove, a s obzirom na to da je druga polovica januara, nisam siguran da će išta biti od ove sezone - dodao je Dramac.

Prošla sezona na „Raduši“

Ostaje nada

Ipak, kažu vlasnici, protiv prirode se ne može, a ostaje im nada da će nakon posljednje južine temperature opasti, a snijeg se zadržati barem određeno vrijeme, što bi im pomoglo pokriti gubitke koje će im ova sezona donijeti.

Potrebna ulaganja 

Da će vlasnici ovih skijališta ove godine pretrpjeti gubitke, jasno je svima. S obzirom na prošlogodišnju rekordnu godinu, rast malih skijališta svakako će biti znatno usporen uzmu li se u obzir potrebna ulaganja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.