Foto: U Udruženju evidentirano više od 5.500 članova

Zabrinjavajući podaci Udruženja penzionera Travnik: Mjesečno umre i do 29 članova

Autor: K. K.
08.02.2018 08:04
A
A
A

Zbog lošeg životnog standarda i nedostatka odgovarajućih lijekova, visoka je stopa smrtnosti penzionera u Travniku, kaže nam Merzuk Kobilić, predsjednik Udruženja penzionera Travnik. 

- U toku mjeseca umre nam između 23 i 29 članova - ističe Kobilić.

Ovo udruženje ima 5.530 članova koji su organizirani kroz osam mjesnih podružnica: Karaula, Turbe, Kalibunar, Centar, Dolac-Slimena, Guča Gora, Han-Bila i Mehurići. Kroz svoje aktivnosti nastoje olakšati težak položaj penzionera u Travniku.

- Oko 75 posto naših članova prima minimalnu penziju od 326 KM. Poduzimamo brojne aktivnosti da bismo im olakšali, a sve to iz vlastitih sredstava, članarine. Imamo dobro izgrađen Fond solidarnosti iz koga izdvajamo sredstva za teško bolesne članove i za posmrtninu, kao i za materijalne troškove - kaže Kobilić.

  • Kobilić: Težak položaj
    Kobilić: Težak položaj Foto: (Kobilić: Težak položaj )

U travničkom udruženju nisu zadovoljni esencijalnom listom i zbog toga insistiraju na tome da se kroz zakonsko rješenje na jednak način riješi zdravstvena zaštita ove populacije u svim kantonima Federacije BiH.

- U toku je i uplata markica za zdravstveno osiguranje u SBK. Zamislite kako je penzionerima izdvojiti 30 KM za markicu s penzijom od 326 maraka - navodi Kobilić.

Dugo čekaju ogrjev 

Posljednjih godina prisutan je i problem s ogrjevnim drvetom. Naime, i pored uplata, penzioneri u općinama srednje Bosne, pa tako u Travniku, ne dobivaju naručeni energent. Kažu da su krive šumarije koje su neaktivne na ovom planu.

Više o:

Travnik