SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vlada SBK formirala pregovarački tim: Sindikati obrazovanja najavljuju štrajk

Sa sjednice Vlade: Poziv na nove pregovore

K. K.

10.2.2018

Na prijedlog ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katice Čerkez (HDZ BiH), Vlada SBK na jučerašnjoj sjednici održanoj u Travniku dala je saglasnost za formiranje pregovaračkog tima koji će u narednom periodu pregovarati s Koordinacijom sindikata obrazovanja. 

S nedavne zajedničke sjednice Skupštine sindikata obrazovanja u Vitezu poručeno je da će, ukoliko Vlada SBK do 1. marta ne pristupi zaključivanju usaglašenog kolektivnog ugovora od 13. juna 2017. godine, u toku marta održati masovni protest u kome će učestvovati svi članovi.

- Sindikat je jedinstven i želi novi kolektivni ugovor, a to želi i Ministarstvo. Ne želimo unositi nemir u rad u školama. Stalo nam je da se nastavni proces odvija normalno. Bila je sudska presuda i sada se vraćamo na početak. Gledat ćemo da sve primjedbe na kolektivni ugovor koje je dao Ured za zakonodavstvo zajednički otklonimo - ističe Čerkez.

Općinski sud u Travniku ranije je proglasio nezakonitim generalni štrajk prosvjetara koji je bio najavljen u decembru prošle godine, jer nije bila ispoštovana procedura.

Premijer SBK Tahir Lendo (SDA) istaknuo je da su sa svim sindikatima izuzev obrazovanja zaključeni kolektivni ugovori.

- Nisu sporni koeficijenti, nisu sporne osnovice, moraju uskladiti kolektivni ugovor sa Zakonom o radu - rekao je Lendo.

1.  mart rok za zaključivanje usaglašenog kolektivnog ugovora 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.