SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnik: Obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Podsjetili sugrađane ( Avaz)

Piše: K. K.

15.2.2018

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, 15. februar, obilježava se danas i u Travniku. Članice travničkog Udruženja za oboljele od malignih bolesti "Otvori oči, dan je", na Centralnom gradskom trgu dijelile su zlatne vrpce i letke s ciljem podizanja svijesti javnosti i što boljeg razumijevanja brojnih problema i poteškoća s kojima se susreću oboljela djeca i njihove porodice.

-Mi smo organizirali dobrovoljno prikupljanje priloga, a sve ide u humanitarne svrhe i darovat ćemo ga Roditeljskoj kući Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka FBiH" – kazala nam je Kanita Savić, predsjednica Udruženja.

U Srednjobosanskom kantonu nema registra oboljelih tako da je i sam broj oboljelih nepoznanica, a prema riječima predsjednice Savić oboljeli od ove opake bolesti i roditelji oboljele djece susreću se s brojnim problemima od nabavke lijekova do troškova prijevoza na terapije i dijagnostiku.

Kantonalno Ministarstvo zdravstva i JU Bolnica za plućne bolesti već nekoliko godina vode intenzivne aktivnosti kako bi se u ovoj ustanovi uskoro otvorilo Onkološko odjeljenje što bi bar za jedan dio onkoloških pacijenata značilo olakšan put do terapije i pregleda onkologa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.