SREDNJOBOSANSKI KANTON

Za prvačiće ove godine predškolsko nije obavezno

Realizacija počinje na proljeće, a bit će uključeno 2.300 budućih đaka

Opremljeno 26 učionica u ruralnim sredinama ( Ilustracija)

K. KAVAZOVIĆ

7.3.2018

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK obavijestili su roditelje djece koja do 1. juna 2018. pune šest godina i bit će upisana u prvi razred u 2018./2019. školskoj godini da pohađanje obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja programa (OPOB program) za njihovu djecu nije obavezno. To se odnosi samo na ovu godinu.

 Predložiti model

- U dogovoru s Vladom SBK, Ministarstvo obrazovanja će predložiti model ostvarivanja OPOB programa u 2017./2018. školskoj godini i pohađanje programa neće biti obaveza. To će biti mogućnost u onim predškolskim ili odgojno-obrazovnim ustanovama koje imaju primjerene prostorne uvjete i kvalitetan kadar za ostvarivanje programa - kazala je ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

Prema njenim riječima, zahvaljujući organizaciji ''Save the Children'', opremljeno je 26 učionica u ruralnim ili sredinama gdje nema predškolske ustanove te educirana 54 nastavnika za provođenje  programa.

Na osnovu ranijih najava, realizacija programa počinje na proljeće i predviđa 150 časova predškolskog odgoja i obrazovanja u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvačića. U kantonalnom budžetu za ove namjene predviđeno je 300.000 KM. 

- U sljedećem razdoblju Ministarstvo obrazovanja, koristeći planirana finansijska sredstva iz budžeta i u saradnji s nevladinim organizacijama, radit će na stvaranju potrebnih uvjeta da bismo već od početka 2018./2019. školske godine bili spremni na što reprezentativniji obuhvat obveznim programom predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu na području Kantona - naglasila je Čerkez.

Osigurati uvjete

Od 2020. godine, kada budu osigurani uvjeti i neophodna finansijska sredstva, planirano je 500 časova obaveznog predškolskog obrazovanja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.