SREDNJOBOSANSKI KANTON

Načelnik Ajkunić obećao obustavu isplata sredstava za boračka udruženja i organizacije

A. Mandžić

9.3.2018

Načelnik Ajkunić u razgovoru sa borcima: Obustavit će izdvajanje sredstava za boračke organizacije i udruženja

Šestog dana mirnih protesta bugojanski demobilisani borci danas su nakon okupljanja u blizini Autobuske stanice u koloni su prošetali do općinske zgrade. Na protokol Općine Bugojno proslijedili su svoje zahtjeve u pisanoj formi. Pored tri već ranije definisana zahtjeva o donošenju javnog registra boraca, ukidanju boračkih organizacija i donošenju boračkog dodatka, bugojanski borci zatražili su da Općinsko vijeće donese odluku da se obustavi redovna isplata sredstava boračkim udruženjima i organizacijama sa općinskog budžeta.

Nazil Velić je bugojanski demobilisani borac, koji je bio u improvizovanom kampu demobilisanih boraca ispred Vlade Federacije BiH od 12. juna 2017. godine i svojim prisutsvom dao je podršku svojim saborcima.

- Nakon protesta 28. februara ja bih čestitao svim svojim saborcima na držanju u hladnoj noći, a građanima izvinjenje što su imali neugodnosti zbog našeg protesta u smislu obustave saobraćaja. Mislim da će naši zahtjevi biti pozitivno riješeni i raduje nas što nam je načelnik općine Hasan Ajkunić dao podršku. Uostalom i on je naš saborac i mislim da nas razumije - poručio je Velić.

Za načelnika Ajkunića, koji je izišao iz svog ureda i razgovarao sa borcima, zahtjevi su opravdani i očekuje da će se vrlo brzo sistemski riješiti.

- Ja ću uvijek biti uz borce, bez obzira na koji način protestvovali i dijelit ću njihovu i sudbinu naše države. Očekujem da će se pitanja boraca što hitnije naći u Parlamentu. Što se tiče općinskog nivoa, evo javno obećavama da ni jedna marka neće biti uplaćena boračkim organizacijama i udruženjima i očekujem da se na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća, koja je planirana za kraj mjeseca, razmatraju i ova pitanja. Očekujem da će svi pripadnici Armije i HVO sa dvije i više godina , tri i više godina provedenih u ovim jedinicvama budu obuhvaćeni boračkim dodatkom - rekao je okupljenim borcima načelnik Ajkunić.

Bugojanski demobilisani borci nakon razgovora sa načelnikom Ajkunićem, mirno su se razišli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.