Foto: Horić: Veliki interes sugrađanki

ZANIMANJA Travničanka prva u svom gradu primjenjuje maderoterapiju

Adila oklagijom, umjesto jufke, "valja" celulit na mušterijama

Autor: K. KAVAZOVIĆ
13.03.2018 23:35
A
A
A

Travničanka Adila Horić, magistrica fizioterapije, uz sva znanja iz ove oblasti, već neko vrijeme primjenjuje maderoterapiju. Maderoterapija ili terapija drvetom je popularna u svijetu, a odnedavno i u BiH, pa je Horić prva u svom gradu odlučila sugrađankama ponuditi ovu vrstu masaže.

Prve reakcije 

- Taj oblik masaže razvijen je u Južnoj Americi, a za izvođenje pokreta koriste se specijalni masažeri u obliku oklagije, napravljeni isključivo od drveta. Ja sam za ovu vrstu terapije čula od kolegica, a, kako sam završila fizioterapiju, mislila sam da bi, uz znanja koja posjedujem, bilo dobro da uvedem i nešto novo - priča nam Adila.

Prve reakcije i interes, kako dodaje, dobri su, s obzirom na to da se radi o jednoj novoj metodi u Travniku i srednjoj Bosni.

- Pozitivno sam iznenađena jer smo mi jedna mala sredina i dosta je zainteresiranih za maderoterapiju - ističe Adila.

Kako je pojasnila, maderoterapija nije samo anticelulitna terapija nego ima i brojne druge pozitivne učinke po ljudsko zdravlje.

Um i tijelo

- Uvijek naglašavam da je to u potpunosti prirodna terapija kojom se postiže detoksikacija organizma, relaksira i tijelo i um, ali i ubrzava metabolizam te oblikuje i smanjuje obim tijela. Tokom terapije veoma je važno unositi vodu da bi se postigao zadovoljavajući efekt - pojašnjava nam sagovornica.

Postoji oko 20 drvenih alata za masažu metodom maderoterapije, a većina podsjeća na modificirane izrezbarene oklagije i rolere.