PARTNERSTVO

15 godina traje prijateljstvo dva grada: Lajpcig prvo pomagao Travniku, a sada ravnopravno sarađuju

Trg grada Lajpciga uskoro u novom ruhu

Piše: K. KAVAZOVIĆ

15.3.2018

Travnik i Lajpcig ove godine obilježavaju 15 godina zvaničnog partnerstva i saradnje u svim oblastima života, od kulture i sporta, do privrede i politike.

Međutim, saradnja između dva grada aktivna je više od dvije decenije, saznajemo od Azema Ejubovića, direktora travničkog ureda Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig - Travnik.

Sportski klubovi 

- Naša saradnja traje već 21 godinu, a krenula je od građana. U početku je imala humanitarni karakter. Ovdje su građani i udruženja, kulturne institucije i sportski klubovi pokrenuli saradnju, a nakon toga smo došli na nivo na kojem dvije općinske administracije sarađuju. Sada imamo projekte koji se realiziraju između kulturnih, sportskih, političkih, obrazovnih institucija, kao i između nevladinog sektora, ali i privrede - kaže Ejubović.

U Društvu su zadovoljni dosadašnjom saradnjom jer, kako kažu, ne rade megalomanske projekte, ali rade one koji su na zadovoljstvo građana. Posebno su ponosni na projekte iz oblasti obrazovanja.

- Svake godine šaljemo učenike i studente na edukativnu praksu u Lajpcig. Oni imaju priliku da se obučavaju u gradskom saobraćaju Lajpciga, njemačkim željeznicama, bankama i drugim institucijama. S druge strane, saradnja između dva plesna studija, dvije muzičke škole, dva košarkaška kluba ima posebnu dimenziju i daje veliki spektar - navodi Ejubović.

Osigurana sredstva

Partnerstvo Lajpciga i Travnika dio su i projekta koji podržava njemačko ministarstvo za obnovu, a riječ je projektu koji se implementira u partnerskim gradovima u BiH i regiji.

Projektom koji je podržalo ovo društvo u Travniku je uređen Trg grada Lajpciga. I Travnik ima svoju ulicu u Lajpcigu. Travnička ulice duga je 2,3 kilometra i tom ulicom ulazi se u Lajpcig iz pravca Berlina. Kako su nam potvrdili iz Društva Lajpcig - Travnik, osigurana su sredstva u iznosu od 10.000 eura za sanaciju Trga grada Lajpciga u Travniku.

Izgradnja centra za upravljanje otpadom 

U samim počecima saradnja je imala humanitarni karakter, a posljednjih godina sve je više privrednih projekata. Jedan takav je projektiranje i izgradnja održivog centra za upravljanje otpadom koji bi služio za četiri općine Lašvanske doline. Projekt je podržalo i ministarstvo okoliša Njemačke.

- To bi trebao biti centar za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača - kaže Ejubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.