PROJEKTI

EU koncept razvoja poslovnih zona u SBK nije još zaživio

K. KAVAZOVIĆ

17.3.2018

Učesnici istakli i pozitivne primjere

Srednjobosanski kanton kasni u razvoju poduzetničke infrastrukture u odnosu na susjedni Zeničko-dobojski kanton iako su pod okriljem iste Regionalne razvojne agencije (REZ). Ovo se moglo čuti na okruglom stolu pod nazivom "Značaj poduzetničke infrastrukture za razvoj poduzetništva u općini Travnik".

Tehnološki park 

Prema riječima Kenana Kesića iz Regionalne razvojne agencije, koja pokriva 16 općina SBK i ZDK, koncept razvoja poduzetničkih zona preuzet iz je EU, ali nije u potpunosti zaživio.

Naveo je primjer Banjalučke razvojne agencije, koja je prestala s radom, dok četiri preostale regionalne agencije rade. Međutim, stepen razvoja i mogućnosti koje se otvaraju nisu isti čak ni na području koje pokriva jedna razvojna agencija.

- Primjetno je da je SBK mnogo manje aktivan po pitanju poslovnih zona u odnosu na ZDK. Više je i lokalnih razvojnih agencija u ZDK, gdje postoji i tehnološki park, dok u SBK nema nijedan - kazao je Kesić.

Stvari bi se uskoro trebale promijeniti jer će REZ, u saradnji s Centrom za edukaciju mladih Travnik (CEM) i uz punu podršku Općine, otvoriti mogućnost za razvoj biznisa i start-upa.

Pozitivni pomaci

- Cilj nam je da do kraja ove godine, nakon raspisivanja javnog poziva, imamo 10 start-upa i 10 poduzetnika. Općina je u potpunosti stala uz ovaj projekt - pojasnio je Kesić.

Pozitivne efekte razvoja poslovnih zona u posljednje vrijeme u SBK najbolje osjeti općina Novi Travnik nakon aktiviranja nekoliko firmi u Poslovnoj zoni „Neobraje“. U Vitezu je već više od dvije decenije aktivan Poslovni centar PC-96, a u Travniku, uz stare poslovne zone, planirano nekoliko novih. Projekt REZ-a i CEM-a otvorit će mogućnost za start-up biznise u Travniku.

Stanje u FBiH

Na projekte u poslovnim zonama na području Federacije BiH od 2014. do 2017. godine investirano je 19 miliona KM. Registrirano je 110 poslovnih zona, od kojih 15 nije aktivno, dok je stepen iskorištenosti u ostalim zonama različit i kreće se oko 50 posto.

- Nemoguće je imati razvijeno poduzetništvo bez prateće infrastrukture - ističe Amra Kraksner sa Sveučilišta/Univerziteta Vitez.

Iskustva iz Zenice

Osim Regionalne razvojne agencije, u Zenici je aktivna i Lokalna razvojna agencija ZEDA, u sklopu koje su biznis-inkubator i tehnološki park. U ovoj zoni na površini od 350.000 kvadratnih metara aktivno je 40 firmi s oko 1.000 zaposlenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.