SREDNJOBOSANSKI KANTON

Proizvođači organske hrane nemaju novca za certifikat

Organska proizvodnja jedina svijetla tačka agrara

K. KAVAZOVIĆ

25.3.2018

Organska proizvodnja hrane jedina je svijetla tačka u bosanskohercegovačkoj poljoprivredi, istaknuto je više puta tokom konferencije pod nazivom „Značaj organske proizvodnje u razvoju ruralnih područja“, koju su organizirali Središte za cjeloživotno učenje (SCU) iz Travnika i Savez udruženja ''Organsko FBiH''.  

Čista zemljišta

- Ovo područje Travnika i Novog Travnika zaslužuje da ovo bude prvorazredna tema u sektoru agrara. Inače, organska proizvodnja je jedina svjetla tačka u kontekstu agrara, a sve ostalo je u jednoj dubokoj recesiji. Zato na ovim zemljištima koja su čista želimo povećavati površine s organskim proizvodima - kazao je prof. dr. Nezir Tanović.

On je proizvođačima dao konkretne upute o proizvodnji organskog povrća te proizvodnji jagodičastog voća.

Prema riječima mr. Sejada Hercega, predsjednika Saveza, nekad je na području Srednjobosanskog kantona bilo 35 certificiranih proizvođača organske hrane, ali je taj broj drastično smanjen, na svega tri ili četiri.

- Proizvođači organske hrane već duži niz godina nisu imali poticajne mjere za certificiranje svojih proizvoda. Oni i dalje rade po principima organske proizvodnje, ali nemaju sredstva za certificiranje - pojasnio je Herceg.

Jedini prihod

Pojedine općine kao što su Travnik, ali i Vlada Srednjobosanskog kantona podržali su prošle proizvođače organske hrane, ali oni očekuju redovne poticaje s federalnog nivoa. Na skupu se mogao čuti podatak da je u malinarstvu u našoj zemlji angažirano oko 100.000 ljudi kojima je to i jedini prihod i oni trebaju podršku nadležnih institucija.

Uspješni primjeri

Mejra Halilović, uspješni proizvođač organske hrane s Nišićke visoravni, te Ahmed Balić, uspješni proizvođač meda iz Travnika, primjeri su da se od kvalitetnih proizvoda može zaraditi. Svoja iskustva i proizvode predstavili su i na ovoj konferenciji. Središte za cjeloživotno učenje predstavio je internet-aplikaciju „Slijedi domaće - Domaća hrana i proizvodi''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.