RAZGOVOR

Javni radovi će povući razvoj privrede i turizma

Švago: "Ugovor s narodom" živi u punom kapacitetu

Piše: A. MANDŽIĆ

31.3.2018

Diplomirani pravnik Almir Švago iz Donjeg Vakufa zastupnik je i predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost u Skupštini Srednjobosanskog kantona. Prije dva mjeseca izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a SBK i ističe da je to stranka koja može donijeti bolju budućnost našoj zemlji.

Bitna poluga

Smatra kako „ugovor SBB-a s narodom“ živi u punom kapacitetu te da je to kvalitet, koji drugi politički subjekti zanemaruju i nemaju u svojim programima.

- Bez obzira kakve će se kampanje voditi i kakvi će biti izborni slogani, mogu reći da smo mi i dalje uz narod. Jednostavno, mi potičemo iz naroda, znamo kako živi i radi, znamo za probleme i druge opcije mi nemamo – objašnjava on.

U Srednjobosanskom kantonu SBB nije u vlasti, ali je, smatra Švago, sazrelo vrijeme da se to promijeni. SBB će biti bitna poluga u odlučivanju poslije narednih općih izbora.

- SBB se, zaista, ozbiljno priprema za opće izbore u oktobru ove godine i u tom pravcu mi smo prije dva mjeseca završili unutarstranačke izbore, kada sam izabran za kantonalnog predsjednika. Naaše članstvo je jedna nova snaga koja SBB-u daje realne šanse i pravo da kažemo kako ćemo mi biti jedan od najozbiljnijih kandidata za pobjedu na općim izborima u oktobru ove godine na području SBK – kazao nam je Švago.

Prema njegovim riječima ima prostora da BiH krene naprijed, u prvom redu forsiranjem projekata infrastrukture, ekonomije, privrede. SBK slovi kao najsiromašniji kanton, s najmanjim ličnim primanjima zaposlenih u FBiH i Švago smatra da ima nade da se to stanje promijeni.

Formalni dio

- Nama trebaju ulaganja u izgradnju, u javne radove. Za nas je veoma značajna brza cesta Lašva – Donji Vakuf. Nažalost, već nekoliko godina administracija u Kantonu ne uspijeva riješiti ni proceduralni dio. Da imamo milione spremne za gradnju, nama treba nekoliko godina da završimo taj pravni, formalni dio da bismo mogli krenuti u izgradnju. To za sobom veže razvoj privrede i turizma - ističe naš sagovornik.

Zašto u „Binasu“ škripi

Švago podsjeća da je namjenska industrija hit u BiH te da firme u Konjicu, Goraždu i Sarajevu napreduju, dok bugojanski „Binas“ stagnira.

- U Bugojnu, nažalost, škripi. No, ja se nadam da ćemo uz podršku s nivoa Federacije revitalizirati „Binas“. To bi trebao biti pravi potez jer namjenska industrija ima budućnost i mi to moramo iskoristiti. SBB će se, sigurno, aktivno uključiti u rješavanje tog problema - kaže Švago.

Ponuditi rješenje

- Mi ćemo u sklopu priprema za izbore i predizborne strategije građanima ponuditi svoju platformu i detektirat ćemo probleme kada su u pitanju osnovne oblasti u našem kantonu. Kao ozbiljan politički faktor ponudit ćemo rješenja za probleme i ukoliko dobijemo podršku, planiramo ih realizirati u narednom periodu – ističe Švago.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.