SAJMOVI

Herceg: Velika šansa naše zemlje je u poljoprivrednoj proizvodnji

S izložbeno-prodajnog sajma u Gornjem Vakufu

A. MANDŽIĆ

20.4.2018

Nakon Donjeg Vakufa, gdje je petnaestak izlagača iz naše zemlje predstavilo svoje proizvode, izložbeno-prodajni sajam u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani organske proizvodnje“ jučer je  održan i u Gornjem Vakufu-Uskoplju.  

Poslati poruku

- Održavanjem manifestacije „Dani organske proizvodnje“ nastavljamo aktivnosti umrežavanja poljoprivrednih proizvođača, udruženja i svih njenih aktera. Ovakvim skupovima želimo unaprijediti razvoj poljoprivrede i poslati poruku onima koji donose odluke da postoje ogromne mogućnosti i šanse za našu zemlju u poljoprivrednom agraru - kaže Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, organizatora sajma u saradnji s Udruženjem „Zdrava malina“.

Svoje proizvode u Gornjem Vakufu izložio je Ermin Delić iz Zenice. Za njega su sajmovi ovakve vrste veoma značajni.

- Redovan sam učesnik poljoprivrednih sajmova na području SBK te u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Gračanici i drugim bh. općinama. Moja porodica se dugi niz godina bavi pčelarstvom. Registrirali smo firmu za proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda, a od prije osam godina posjedujemo certifikat organske proizvodnje - kaže Delić.

Autohtone sorte

Ivica Rajić iz Guče Gore je vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje već desetak godina posjeduje certifikat organske proizvodnje, a porodično opredjeljenje je uzgoj autohtonih sorti voća i njegova prerada.

Danas i sutra „Dani organske proizvodnje“ bit će održani u Bugojnu.

 Predavanje za ratare

U okviru Sajma organizirano je i predavanje za poljoprivrednike s područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Obrađene su teme: Ekonomija ruralnih područja i zakonski propisi u organskoj proizvodnji.

Malobrojnim poljoprivrednim proizvođačima govorili su Sejad Herceg i prof. Nezir Tanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.