TUZLANSKI KANTON

Za deminiranje 85 miliona kvadrata potrebno 80 godina

Uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u TK

Autor:E. Skokić

14.2.2017

Na području Tuzlanskog kantona u 2016. godini deminirano je 1.061.786 kvadratnih metara površine. Najveću površinu deminirale su domaće i inozemne kompanije, čiji se rad sufinansira iz donatorskih sredstava, oko 55 posto površine, dok su timovi Federalne uprave civilne zaštite deminirali 30, a pripadnici Oružanih snaga 14 posto površine. 

 dragan-pelemis

Pelemiš: Neophodan oprez

Metoda čišćenja

- Najvažnija činjenica je da u 2016. godini nije bilo poginulih ili povrijeđenih deminera. No, prema statističkim podacima, jasno je da ćemo s ovim problemom živjeti još godinama i stoga nam je svima neophodan oprez kada se krećemo rizičnim područjima - kaže Dragan Pelemiš, pomoćnik direktora za mjere pomoći i spašavanja u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK. 

Procjenjuje se da je na području TK kontaminirano još 85 miliona kvadratnih metara površine. Ukoliko se deminiranje nastavi ovim tempom, ističe Pelemiš, bit će potrebno najmanje 80 godina da se posao okonča. 

- Cijena deminiranog metra zavisi od metode koja se koristi. Metoda čišćenja košta četiri KM, a metoda tehničkog izviđanja dvije marke po kvadratnom metru - kaže Pelemiš. 

 Novčana sredstva

Ranijim planovima predviđeno je da se kontaminirana površina očisti do 2019. godine, ali taj preambiciozan plan ostvarljiv je samo uz osigurana novčana sredstva. 
 
- Počeli smo primjenjivati i metodu ciljano-tehničko izviđanje i tom metodom smo očistili oko pet miliona kvadratnih metara površine. U 2016. godini uništili smo i oko 10.710 neeksplodiranih ubojnih sredstava, od čega je 9.880 municije manjeg kalibra - dodao je Pelemiš.

Prema podacima kojima raspolaže Kantonalna uprava CZ Tuzla, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas dogodilo se više od 200 minskih nesreća na području svih općina TK, u kojima je smrtno stradalo 119, a teže i lakše su ranjene 133 osobe. 

 Za dvije decenije poginulo 608 građana

Prema zvaničnim podacima BHMAC-a, od 1996. do kraja 2016. godine u BiH je od mina stradalo 1.739 stanovnika. Od toga je smrtno stradalo 608, a teže i lakše ranjeno 1.131 osoba. Osim stradanja civila, zabilježen je i znatan broj nastradalih deminera tokom izvođenja deminerskih radova. Smrtno je stradalo 48, a teže i lakše je povrijeđeno njih 69. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.