TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Nemamo posebne potrebe, imamo samo posebne želje

E. SKOKIĆ

29.8.2017

S jučerašnjeg potpisivanja peticije u Tuzli (Foto: A. Bajrić) #potpisivanje peticije tuzla#


Neformalna grupa mladih, formirana u sklopu Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ Tuzla, u ponedjeljak je krenula s realizacijom kampanje „Prošetaj sa mnom kroz grad“, koja je dio projekta „Tuzla za sve“.

Bijeli štapovi

- Kao osobe s invaliditetom, svakodnevno se susrećemo s raznim preprekama u gradu, počevši od rupa na putu, trotoara, pa sve do nepropisno parkiranih automobila. Zbog toga smo prisiljeni da prijeđemo kilometar više da bismo došli do mjesta koje je samo koji metar ispred nas. Mi želimo imati pravo na obrazovanje, kao i svi građani ove zemlje, ali postoji li ijedna javna ustanova koja je pristupačna za nas - pita se Fatma Bulić, mlada aktivistkinja IC „Lotos“.

Kampanjom „Prošetaj sa mnom kroz grad“ mladi iz IC „Lotos“ žele probuditi svijest kod sugrađana i promijeniti stvari nabolje. U toku realizacije kampanje, osim potpisivanja peticije, građanima su bila dostupna kolica i bijeli štapovi da bi se u praksi mogli uvjeriti s kakvim se problemima i poteškoćama svakodnevno susreću osobe s invaliditetom.

- Jednostavno rečeno, svi gradovi EU dobivaju značajna sredstva i priznanja za pristupačne gradove za osobe s invaliditetom, a mi želimo da i naša Tuzla dobije jedno takvo priznanje - kaže Bulić.

Senaida Sarajlić, aktivistica IC „Lotos“, kaže da naša država zaostaje za savremenim svijetom u smislu donošenja zakonskih rješenja, ali i primjenama postojećih zakona, zbog čega se osobe s invaliditetom nalaze u teškom položaju.

- Mi nemamo posebne potrebe, ali imamo posebne želje, a one se odnose na to da Tuzla bude mjesto u kojem ćemo imati priliku za život dostojan čovjeka. Pozivamo vlast da se probudi i prestane da radi samo za sebe - kaže Sarajlić.

Finansijska podrška

Projekt je finansijski podržala Fondacija Tuzlanske zajednice, a realizira ga neformalna grupa građana u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.