TUZLANSKI KANTON

Završava se 12. sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda: Na tržištu BiH puno stranog i lažnog meda

Sa sajma pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2017.'' ( A. Bajrić)

Piše: M. Mu.

9.9.2017

Ocjenjivanjem kvaliteta meda u Tuzli će danas biti završen dvodnevni Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda „Medena Tuzla 2017. 


Poseban akcent

Sajam koji je okupio pedesetak izlagača iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i Slovenije bio je prilika da pčelari, osim prezentacije pčelinjih proizvoda, razmijene iskustva, ali i razgovaraju o problemima s kojim se suočavaju pčelari u regiji.

Poseban akcent na ovogodišnjem sajmu stavljen je na ocjenjivanje kvaliteta meda, što je, prema riječima Muradifa Kalesića, predsjednika Saveza pčelara Tuzlanskog kantona, vrlo važno u vremenu kada su na tržištu BiH velike količine meda.

- Evidentno je da se na tržištu BiH prodaje puno meda, a da pčele ne mogu proizvesti toliku količinu. Ostaju dvije varijante. Jedna je da se dosta meda uvozi, a druga je da se pojavljuje tzv. patvoreni, lažni med - upozorava Kalesić.

Kalesić: Dvije varijante

Ljubitelji meda mogli su po prihvatljivim cijenama kupiti med, propolis, medenjake, polen, pčelinje košnice, sanduke i drugu pčelinju opremu.  

Saradnja i druženje

- Tradicionalno dolazim ovdje od prvog sajma. Mi, pčelari, imamo dugu tradiciju saradnje i druženja. Dolazimo na ovakve sajmove da damo podršku našim kolegama pčelarima i da vidimo i naučimo nešto novo. Jedino razmjena znanja i iskustva može unaprijediti pčelarsku granu. U ovom trenutku veoma je teško pčelariti. Stalno se mora usavršavati, nadopunjavati svoje znanje da bi se što efikasnije i rentabilnije moglo pčelariti - smatra Stanko Čuljak, predsjednik Udruženja pčelara „Nektar“.


Čuljak: Duga tradicija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.