TUZLANSKI KANTON

Radostan dan za učenike Osnovne škole ''Sjenjak'' u Tuzli: Položen kamen temeljac za fiskulturnu salu

S polaganja kamena temeljca u Tuzli

Piše: E. Sk.

7.10.2017

Za učenike Osnovne škole ''Sjenjak'' u Tuzli, koja je prije 13 godina izgrađena zahvaljujući donatorskim sredstvima vlade Japana, jučer je bio radostan dan. Naime, generacije učenika ove škole ostale su uskraćene za fiskulturnu salu. No, nakon polaganja kamena temeljca i taj problem će u dogledno vrijeme biti riješen.  

- Ove godine Vlada TK je izdvojila 150.000 KM za realizaciju ovog projekta i to je samo dio od ukupno 1,4 miliona KM, koliko smo ove godine izdvojili za kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ovogodišnja izdvajanja dovoljna su za početak radova, a mi ćemo već naredne godine, ponovo s Gradom Tuzla, izdvojiti i preostala potrebna sredstva da bi se izgradnja okončala do početka naredne školske godine - rekao je premijer Bego Gutić.

Riječ je, dakle, o zajedničkom projektu Vlade TK i Grada Tuzla. Da je u ranijem periodu bilo dovoljno volje, učenici OŠ “Sjenjak” bi odavno imali adekvatne uvjete za školovanje.

- Trinaest godina i 13 generacija naših učenika bilo je uskraćeno za izvođenje adekvatne nastave tjelesnog odgoja, a škola je bila uskraćena za mogućnost organiziranja nekih drugih, vannastavnih aktivnosti naših učenika, kao što su priredbe ili manifestacije. Danas smo svi presretni zbog zvaničnog početka izvođenja radova na izgradnji fiskulturne sale - kaže direktorica škole Indira Lukavica.

Vrijednost projekta   

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 470.000 maraka, a, kako je dogovoreno, Vlada TK je iz budžeta za ovu godinu za izgradnju sale, u okviru programa kapitalnih ulaganja, osigurala 150.000 KM, dok je Grad Tuzla izdvojio 50.000 KM. Ovi iznosi su dovoljni za početak radova, a naredne godine Vlada TK će osigurati dodatnih 170.000, a Grad Tuzla 100.000 KM. Nakon završetka gradnje oko 500 učenika OŠ “Sjenjak” imat će na raspolaganju modernu fiskulturnu salu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.