TUZLANSKI KANTON

Vlada TK: Za asfaltiranje treće kolovozne trake od aerodroma do Par Sela 20 miliona KM

Treća traka će povezivati kružne tokove od Međunarodnog aerodroma Tuzla do Par Sela

Piše: E. SKOKIĆ

28.10.2017

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjem zasjedanju dala je saglasnost Direkciji regionalnih cesta TK za kreditno zaduženje kod Razvojne banke FBiH u iznosu od 20 miliona KM.  


Gradnja mosta

Ipak, konačnu riječ dat će Skupština TK, a ukoliko se odobri kreditno zaduženje u 2018. godini, očekuje se realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, među kojima je asfaltiranje treće kolovozne trake, koja će povezivati kružne tokove od Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) do Par Sela.  

- Projekti su urađeni i čeka se odluka Skupštine TK. Novac koji eventualno dobijemo neće se trošiti na tzv. krpažu. Osim treće trake od MAT-a do Par Sela, radit će se kružni tok u Gračanici, put Sapna - Priboj, izmještanje mosta u Živinicama, gradnja mosta u Teočaku... - navodi Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.


Delibajrić: Čeka se odluka Skupštine

Zaduženje od 20 miliona KM ne bi se smjelo negativno odraziti na svakodnevni rad Direkcije. 

Naime, kredit će biti s rokom otplate od 12 godina, a mjesečna rata iznosit će oko 170.000 KM.

- Otprilike, to je 16 posto naših mjesečnih prihoda, jer Direkcija na mjesečnom nivou prihoduje milion KM. U prethodnom periodu poduzet je niz radnji koje trebaju rezultirati povećanjem naših prihoda - kaže Delibajrić.

Dodaje da su pokrenuli reviziju nelegalnih priključaka na regionalne ceste i pretpostavlja se da takvih ima skoro 500.

Prihod od putarine

- Na osnovu putarina u prošloj godini ubrali smo 2,1 milion KM više nego prethodnih. Znate da je bilo određenih malverzacija prilikom registracije vozila i da su u istragu uključeni MUP TK i Tužilaštvo TK, ali, ponavljam, za nas je najvažnije da je za 2,1 milion povećan prihod od putarine - dodaje Delibajrić.


Investicije čekaju 26 godina

Faktički, od 1991. godine nije bilo značajnijih investicija na polju regionalne putne infrastrukture u TK. Direkcija regionalnih cesta upravlja sa 318 kilometara saobraćajne mreže, od kojih je 25 kilometara i dalje pod makadamom. 

Trenutno stanje na regionalnim cestama nije zadovoljavajuće i potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.