TUZLANSKI KANTON

Banovićanka Biljana Golić: Ne mogu me prepasti niti otjerati iz rodnog mjesta

E. Sk.

25.11.2017

Banovićanka Biljana Golić od 4. oktobra ove godine svakodnevno prosvjeduje ispred sjedišta Općine Banovići, nezadovoljna odlukama općinske administracije koja joj je, kako kaže, uskratila zakup javnih površina.

Njena agonija kulminirala je u noći na četvrtak kada su joj nepoznati počinioci razbili prozor na porodičnoj kući u naselju Željava te zapalili stari namještaj i gume koji su bili u dvorištu.

- Probudila nas je lomljava stakla. Suprug i ja smo se trgnuli iz sna i vidjeli vatru ispred nas. Počeli smo gasiti požar... Ne sumnjam ni na koga, jer meni nikad niko nije otvoreno prijetio. Nisam neka velika Srpkinja, niko mi na nacionalističkoj osnovi od 1996. godine nikad nije ništa rekao – kaže za "Avaz" Biljana Golić, koja u Banovićima ima svoju firmu u kojoj upošljava 17 radnika.

Njeni problemi su, kako kaže, počeli s dolaskom Midhata Husića (SDA) na poziciju načelnika. Općinska administracija joj je u njegovom mandatu ukinula tri rješenja o zakupu javnih površina.

- Naveli su kako se moram pomjeriti iz centra grada zbog nastavka gradnje trga. No, svi drugi zakupci su ostali, ali su samo meni zabranili rad. Na pijaci sam koristila prostor od 77 kvadratna metra, a prema nekoj odluci Općinskog vijeća iz 2011. godine, određeno mi je da mogu koristiti samo deset. Pristala sam i na to, ali su mi dali krajnje neupotrebljivi prostor – tvrdi ona.

Pokušala je s načelnikom Husićem razgovarati, dobila obećanje da će se njen problem riješiti, ali od toga nije bilo ništa. Od 4. oktobra je svakodevno ispred Općine Banovići, načelnik Husić dolazi i odlazi, no Biljanu uopće ne primjećuje.

- Ne znam zbog čega mi ovo rade. Ako postoje zakoni i odluke, valjda se oni primjenjuju jednako prema svima, a ne samo prema meni. Možda hoće mojim primjerom da neke druge nauče pameti, možda hoće pare, ali jedno sigurno znam - mene neće otjerati iz rodnog mjesta. Ne mogu me prepasti niti otjerati iz Banovića – zaključuje Biljana Golić.

Zahtjev za produženje ugovora o zakupu javnih površina Golić je predala 1. avgusta iako je imala još mjesec dana ugovora. Odgovor je dobila tek 5. oktobra iako je po Zakonu o upravnom postupku morala biti obaviještena o odluci u roku od mjesec.

- Predala sam žalbu i u roku od 15 dana trebala dobiti odgovor. Međutim, 20. novembra je istekao rok, a meni još nikakav odgovor nije proslijeđen – kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.