TUZLANSKI KANTON

SBB TK dao prijedloge za planiranje sredstava: Novčana pomoć za porodilje i stambeno zbrinjavanje mladih

Nezaposlenim porodiljama isplaćivati šestomjesečnu naknadu za prehranu djeteta ( Ilustracija)

Piše: M. Mu.

19.12.2017

Pred poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona vrlo brzo bi se trebao naći prijedlog budžeta za 2018. godinu, koji bi, prema ranijim projekcijama iz najvišeg zakonodavnog tijela u Kantonu, trebao iznositi oko 367 miliona KM.

Više segmenata

Kada je u pitanju budžet, Savez za bolju budućnost (SBB) Tuzlanskog kantona iznio je nekoliko konstruktivnih prijedloga, koji, kako navode iz ove stranke, u prvom redu brinu o običnom čovjeku i njegovim potrebama.

Radi se o nekoliko segmenata, a najvažniji su briga prema djeci. Naime, na inicijativu zastupnice Lejle Vuković, SBB je predložio da se nezaposlenim porodiljama isplaćuje naknada za prehranu djeteta u trajanju od šest mjeseci. Podsjećanja radi, ista zastupnica je prije dvije godine pokrenula inicijativu da se uvede jednokratna pomoć za nezaposlene majke porodilje.

Osim ovog prijedloga, iz ove stranke predložili su da se sa 100.000 KM planira subvencioniranje kamatne stope u projektu stambenog zbrinjavanja mladih, a briga za djecu i mlade bračne parove se ogleda i u ostalim prijedlozima, jer je SBB tražio dodatna sredstva za finansiranje obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u TK, kao i za nabavku udžbenika za osnovnu školu.

Kako je u izjavi za naš list kazao Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK, ova stranka dobila je uvjeravanja da će gotovo svi prijedlozi biti uvaženi i ispoštovani.

Tri faze

- Brigu o djeci i mladim bračnim parovima pokazujemo kroz tri faze, počevši od rođenja, kroz proces školovanja te na koncu stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova. Smatramo da je neophodno u ovom teškom vremenu pomoći mladima da riješe svoje stambeno pitanje te u konačnici ostanu ovdje - kaže Hadžimehmedović.

Ulaganje u kulturne spomenike  

Osim prijedloga koji imaju za cilj olakšati život i školovanje djeci te pomoći mladim bračnim parovima, SBB je predložio da u budžet TK za 2018. godinu uđu i projekti kapitalnih ulaganja, gdje je, između ostalog, planirano ulaganje u kulturne spomenike, među kojima je i graditeljska cjelina Starog grada Gradačca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.