TUZLANSKI KANTON

Alarmantna situacija u Tuzli: Najviše pacijenata sa respiratornim infekcijama

( M. Muhamedbegović)

M. Mu.

11.1.2018

Sunčani januar i temperature iznad prosjeka sa sobom su donijele povećan broj pacijenata koji imaju problema sa respiratornim infekcijama, upalom grla, kašljem. Ipak, iz Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja „Mustafa Šehović“ Tuzla ističu da su temperature iznad prosjeka „krivac“ manjeg broja umrlih.

-Pozitivno za ovo doba godine i povišene temeprature jeste da imamo manji broj umrlih u odnosu na prosjek prošle godine i hladnih godina. Karakteristično za januar jeste da imamo najveći broj konstatacija smrti. Ove godine imamo, po ovoj dinamici kako ide, oko 30 posto manje konstatacija smrti – kaže za „Avaz“ prim. dr. Hajriz Alihodžić, spec. urgentne medicine tuzlanskog Doma zdravlja.

Prema njegovim riječima, karaktetistika perioda poslije novogodišnjih praznika jeste i nešto veći broj intervencija na terenu. Kada su u pitanju dani sa povećanom koncetracijom otrovnih materija u zraku, doktor Alihodžić naglašava da je tada i više pacijenata koji s pogoršanjem trebaju i dodatnu terapiju, nerijetko i hospitalizaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.