TUZLANSKI KANTON

Hitna veterinarska služba u 2017. imala oko 60 intervencija

U azilu zbrinuto oko 500 pasa

Piše: E. SKOKIĆ

13.1.2018

U protekloj godini u saobraćajnim nesrećama na području Tuzle poginulo je oko 60 pasa lutalica, dok je tačan broj povrijeđenih pasa lutalica i drugih životinja nepoznat.  

Mjesto nesreće

Procedura u slučaju povređivanja ili pogibije životinja je jasno definirana. Higijeničarska služba JKP „Komunalac“ izlazi na mjesto nesreće i, u slučaju da je životinja povrijeđena, prevozi se u Veterinarsku stanicu Tuzla.

- U prošloj godini imali smo šezdesetak slučajeva pogibije pasa na našim saobraćajnicama. Nemamo podatke za druge životinje, ali sigurno da je bilo stradalih. Na godišnjem nivou naše službe s ulica sklone između 300 i 450 pasa lutalica, koje idu u Veterinarsku službu na pregled, a onda se ili udomljavaju ili idu u azil za pse - kaže Admir Bećirević, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Bećirović: Obavljanje pregleda

Direktor JKP Veterinarska stanica Tuzla Jasmin Ferizbegović ističe da u tom preduzeću djeluje i Hitna veterinarska služba, koja je u 2017. godini imala pedesetak intervencija u slučajevima teških povreda životinja u saobraćajnim nesrećama.

- Grad Tuzla finansira na godišnjem nivou naše usluge sukladno ugovoru s Civilnom zaštitom. Iz humanih razloga Hitna veterinarska pomoć izlazila je na teren u slučaju teških povreda životinja. Imali smo nedavno povrijeđeno jedno lane koje, nažalost, nije preživjelo. Inače, svi psi u Veterinarskoj stanici budu opservirani, a potom se ide na udomljavanje ili zbrinjavanje u azilu za pse - ističe Ferizbegović. 

Ferizbegović: Humani razlozi

Značajni koraci

Prema posljednjim podacima, oko 550 pasa zbrinuto je u azilu za pse, a u narednom periodu napravit će se značajniji koraci s ciljem njihovog udomljavanja u BiH ili inozemstvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.