TUZLANSKI KANTON

Vlada TK olakšala ostvarivanje prava na stipendije za deficitarna zanimanja

Fena

16.1.2018

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o utvrđivanju učešća u nabavci ortotsko-protetskih pomagala i drugih pomagala za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona.

Ranijim odlukama predviđeno je proširivanja prava ratnim vojnim invalidima kroz uvrštavanje dva nova pomagala, silikonske navlake i fotoosjetljiva stakla za ratne vojne invalide, koji imaju oštećen vid zbog posljedica ranjavanja.

Ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak izjavio je na konferenciji za medije da je ovom odlukom utvrđeno učešće ovog ministarstva u ostvarivanju spomenutih prava za RVI. Utvrđeno je da resorno ministarstvo za nabavku silikonskih navlaka učestvuje sa 140 KM, a za fotoosjetljiva stakla 100 KM.

Također, usvojene su i izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupaka dodjele stipendija braniocima i članovima njihovih porodica.

Iz resornog ministarstva navode da će do kraja januara biti raspisan javni poziv, a za stipendiranje ove godine je izdvojeno oko milion KM.

Opredjeljenje kantonalne vlade u ovoj godini je, navodi Skopljak, unapređenje deficitarnih zanimanja te se stoga i izmjene ove odluke najviše odnose na učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja.

- Mi smo postojećom odlukom imali eliminacioni faktor da učenici srednjih škola koji imaju prosjek ispod 3,5 ne mogu učestvovati na našem javnom pozivu, odnosno da se njhovi zahtjevi odbacuju. Ovim izmjenama i dopunama Odluke smanjujemo taj prosjek. Za deficitarna zanimanja nismo postavili nikakav uslov, kada je u pitanju uspjeh u školi - pojasnio je Skopljak.

Deficitarna zanimanja za koja nije presudan školski uspjeh za ostvarivanje prva na stipendiju su u rudarskoj struci - rudar i rudarski tehničar, u građevinskoj struci - keramičar, izolater, zidar, fasader, moler i tesar-krovopokrivač, u ugostiteljskoj struci- konobar, poslastičar, pekar i turistički tehničar, te u mašinskoj struci - zavarivač i tokar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.